Francouzští vládní úředníci o nejdražším obrazu světa Salvator Mundi: NEMALOVAL HO DA VINCI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Francouzští vládní úředníci o nejdražším obrazu světa Salvator Mundi: NEMALOVAL HO DA VINCI!

Salvator Mundi v celé své kráse.
Salvator Mundi v celé své kráse. (Foto Profimedia.cz)

Absolutní šok ve sběratelském světě způsobil francouzský dokument »Spasitel na prodej« filmaře Antoina Vitkina. Tvrdí totiž, že nejdražší obraz světa, da Vinciho (1452 – 1519) Salvator Mundi, není tak úplně dílem mistra Leonarda!

Dílo renesančního génia s názvem Salvator Mundi (= Spasitel světa) se v listopadu 2017 prodalo v aukční síni Christie’s za v přepočtu 9,8 miliardy korun. Šťastným majitelem se podle deníku The New York Times stal jeden z členů saúdskoarabské královské rodiny, princ Badr Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saúd. Skončit mělo na luxusní jachtě, kterou svou hodnotou víc než třikrát překračuje. Dokument ale vyzpovídal vysoké úředníky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kteří pod příslibem anonymity uvedli, že dílo sice vzniklo v dílně da Vinciho, ale sám mistr ho přímo nemaloval, pouze se na něm podílel! Potvrzuje to prý vědecká analýza pařížského muzea Louvre!

Zjištění vyvolalo ostrou diplomatickou válku mezi Francií a Saúdskou Arábií, která ještě není u konce. Pařížská vláda zatím nechala veškerá jednání s mocnou arabskou královskou rodinou na odbornících z Louvru. Jde hlavně o případné odškodnění a o to, jak bude obraz Salvator Mundi v budoucnu veřejnosti prezentován. Už kdysi muzejní konzultant ve věci restaurací da Vinciho prací Jacques Franck přišel s tvrzením, že Salvator Mundi ve skutečnosti není dílem da Vinciho, nýbrž jednoho z jeho žáků, či dokonce pozdějších následovníků.

Dlouho byl ztracený

Obraz vznikl kolem roku 1500. Je na něm Kristus udělující požehnání. Autor ho zobrazil coby zachránce, ale i vládce celého světa. Originál byl dlouho považován za ztracený. Obchodníci s uměním jej poškozený a s nejasnými barvami koupili v roce 2005 na aukci v New Orleansu za v přepočtu 220 000 Kč. Teprve po restaurování znalci zjistili, že pochází pravděpodobně z dílny samotného da Vinciho...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.