Letní Chorvatsko láká Čechy na »bezpečný pobyt«: Zapomeňte na bujaré večírky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Letní Chorvatsko láká Čechy na »bezpečný pobyt«: Zapomeňte na bujaré večírky!

Dubrovník loni přivítal proti předchozímu roku jen polovinu turistů.
Dubrovník loni přivítal proti předchozímu roku jen polovinu turistů. (Foto ČTK/A. Buljubasic, P. Giannakouris a Reuters)

Většina Čechů po loňském »poněkud nešťastném způsobu léta« už hladoví po dovolené u svých oblíbených moří. Splní se letos jejich touhy? A s čím ale budou muset počítat nejen v Chorvatsku, kam jich obvykle mířil téměř milion?

Přípravy na letní sezónu jsou na Jadranu v plném proudu. Logem »Safe Stay in Croatia« (Bezpečný pobyt v Chorvatsku) tu označují restaurace a hotely či apartmány, které obstály při kontrole dodržování epidemiologických opatření. Nálepku už dostalo 6 tisíc zařízení. Pod stejným názvem běží i webová stránka, která i v češtině informuje o situaci v zemi a aktuálních nařízeních.

Bude nutný covidpas?

Český konzul v Chorvatsku Pavel Duchoň očekává, že se sem většina českých turistů vypraví autem, případně vlakem, který po loňském úspěchu letos pojede i do Splitu. Podmínky vstupu do země se podle něj budou ještě upřesňovat. Chorvati věří, že se stihne zavést covidpas ještě před sezonou, ale nechtějí nikoho diskriminovat. V Česku se totiž mladší ročníky dočkají vakcíny nejspíš až po prázdninách.

Po covidu či s testem

„V praxi tak lze očekávat, že vedle již očkovaných by mohli Chorvaté na své území vpouštět i turisty, kteří již covid prodělali, nebo se prokáží negativním testem,“ uvedl Duchoň pro iDnes. Nebude už vyžadována karanténa, pro vstup postačí negativní výsledek nejen dosud výlučně PCR testu, ale i testu antigenního, případně i platné potvrzení o prodělání covidu. Potvrzení o vakcinaci ale bude samozřejmě výhodou. Navíc tamní úřady nebudou dělat rozdíl mezi vakcínami, uznají tak i zatím neschválený ruský Sputnik V. Turisté ale podle Duchoně mohou zapomenout na loňské bujaré veselí v barech a nočních klubech. Země se poučila a nechce znovu riskovat prudký nárůst nakažených.

Velvyslanec v Řecku: Zájezd zatím nekupujte!

O české turisty se s Chorvatskem bude přetahovat Řecko. Podle českého velvyslance v Aténách Jakuba Karfíka by se země, pokud ustoupí epidemie, eventuelně mohla otevřít turistům od poloviny května. „Jenže bych stejně v tuto chvíli s nákupem zájezdů do Řecka počkal,“ míní Karfík. Dovolenkáři se musí jako loni připravit na namátkové testování na letištích. „S velkou pravděpodobností se bude testovat antigenními testy, takže to bude rychlejší. Ti, kteří budou pozitivní, půjdou do karanténního zařízení,“ dodal Karfík pro lidovky.cz. Podle něj ale u neočkovaných návštěvníků nebude stačit antigenní test, povinností bude PCR test. Řecko uvažuje o tom, že ještě před 14. květnem otevře na zkoušku brány například mohutně naočkovaným Izraelcům. Zatím ale v zemi, kde platí už několik měsíců přísný lockdown, není situace moc růžová.

Covidpasy se zpožděním

Sliby, chyby. To zřejmě bude platit i pro covidpasy. Jejich zavedení Evropská komise avizovala od poloviny června, ale reálně mohou být o měsíc opožděné. Projekt naráží v sedmadvacítce zemí na řadu technických problémů. Brusel navíc ani neposlal přesnou šablonu, na níž se mají aplikace stavět. Česko ale podle premiéra Babiše (66, ANO) souběžně vytváří svou vlastní, takže bude připraveno, až se Unie rozhoupe. Pracuje s kódem, který v sobě nese informace o očkování a od konce dubna v ní bude zahrnut i výsledek testů. Uvažuje se také o zaznamenání informace o první dávce vakcíny, což by některé státy mohly uznávat. Aplikace by se prý mohla využít i jako vstupenka do restaurací nebo pro volnočasové aktivity.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.