Učitelka Pečivová (79) tvoří valašské kraslice: Černobílá výšivka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Učitelka Pečivová (79) tvoří valašské kraslice: Černobílá výšivka

Bohdana Pečivová má stále pevnou ruku, trpělivost a vidí dobře bez brýlí.
Bohdana Pečivová má stále pevnou ruku, trpělivost a vidí dobře bez brýlí. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm)

Dříve chodívala předvádět svůj um do Národního muzea v přírodě. Letos malérečka Bohdana Pečivová (79) vytvořila kraslice alespoň pro své blízké.

„Už před padesáti lety jsem chodila okukovat, jak tvoří tetičky v muzeu. Mám ráda jemné vzory a v nedalekém Zubří je vyhlášená zuberská výšivka. Tam jsem vzory přebrala,“ popsala bývalá dlouholetá učitelka základní školy. Valašské kraslice jsou černobílé. „Tady v chudém kraji to nikdy neoplývalo barvami a na černém se bílý vzor vyjímal. Vzory rožnovské jsou hlavně mřížkované představující výšivku,“ vysvětlila.

Je v tom magie

„První se vytvoří mřížka a do ní se škrabe vzor. Okének kolem dokola je i přes sto. Na šířku 15 – 20. Vzor musíte dobře rozpočítat. Musí jít dokola, nesmí být přerušený. Musí v tom být soudržnost. V tom je ta magie,“ přiblížila.

Vejce s verši

„Dříve se vařily rezavé hřebíky se sazemi. Dnes máme tuš. Horší je to se škrabadly. Musí být hodně ostrý hrot. Dá se koupit pilník, který je ale nutné zabrousit,“ vysvětlila umělkyně. Ta kromě kytiček nebo ptáčků škrábe občas i vlastní veršíky: Kúlaj sa vajíčko kúlaj sa, synečku můj, netúlaj sa. Nad Rožnovem hora černá, moja láska k tobě věrná. Vyletěl ptáček pod náš les, přijdi synečku ještě dnes.

Jak na to

Bílé vajíčko je nutné odmastit, pak načernit. Škrabadlem se udělají čáry, jedna vedle druhé. „Prvních 50 vajíček se musí zahodit, dalších 50 dát šlaháčům, kteří už mají něco upito a zpravidla je rozbijí. Když jich uděláte 100 – 200, vejde vám to do ruky,“ smála se paní Bohdana.

Atmosféru čerpejte online

Opomenuté velikonoční zvyklosti i um malérečky přiblíží online cyklus Dajte vajíčko malované na stránkách muzea www.nmvp.cz/velikonoce



Přečtěte si
Linka100
4. 4. 2021 • 14:19

Paní učitelko učila jste také na Hlučínsku v polovině 60.let?Děkuji za zprávu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.