PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Studená zima s přívaly sněhu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Studená zima s přívaly sněhu?

Přestože je Šumava bílá, sněhu na vrcholech leží méně než dříve.
Přestože je Šumava bílá, sněhu na vrcholech leží méně než dříve. (Infografika Aha!)

Neobvykle chladná, bohatá na sníh, zkrátka jako na Sibiři. Takovými slovy hodnotí Češi uplynulou zimu. Meteorologové ale kroutí hlavami. Ve skutečnosti byla zima spíše teplá a do alespoň průměrné sněhové pokrývky chybělo 11 %.

Statistiky jsou spolehlivé, je to naše paměť, co nás klame. Po dlouhé sérii teplých zim jsme prožili jednu, která se svým charakterem podobala těm z minulosti. Proto se nám zdá, že byla přímo arktická. To je ale omyl.

14. nejteplejší

Přestože byla zima chladnější než ty v minulých letech, stále byla teplejší, než u nás bývalo obvyklé. „Celá zima byla teplotně nadprůměrná, a to o 1,5 °C oproti dlouhodobému průměru z let 1961 až 2000. Nejvyšší odchylky byly ve Zlínském, Jihomoravské kraji a na Vysočině. Oproti tomu chladnější byl západ republiky, i když stále o 0,9 – 1,2 °C teplejší,“ spočítal klimatolog Pavel Zahradníček z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Celkově byla tato zima 14. nejteplejší za celé období.

Na Moravě bez sněhu

Na počátku zimy spíše pršelo, pořádně sněžit začalo až ve druhé polovině. „Celkově spadlo na území republiky 89 % obvyklé sněhové pokrývky,“ řekl klimatolog. Bílo ale nebylo všude rovnoměrně. Zatímco ve Středočeském, Ústeckém a Karlovarském kraji nasněžilo dokonce mírně víc než je obvyklé, v Olomouckém kraji spadlo jen 65 % průměru, a v Jihomoravském dokonce pouze 42 %.

Víkend bude chladný

a větrný Studená fronta přinese nižší teploty během volných dní. Místy může padat i déšť se sněhem. Navíc bude foukat silný vítr. Už v neděli večer se ale začne oteplovat. V polovině týdne bychom měli naměřit až 22 stupňů.

Jak bude?

Dnes: od západu oblačno až zataženo, místy sněžení nebo déšť se sněhem. Den 8 až 13 °C, na Moravě a ve Slezsku až 17 °C. Zítra: oblačno, ojediněle dešťové i sněhové přeháňky. Noc -1 až +3 °C, den 8 až 12 °C. Pondělí: oblačno, ojediněle déšť. Noc 0 až 4 °C, den 12 až 17 °C. Úterý: jasno až skoro jasno. Noc 1 až 1 °C, 17 až 21 °C. Středa: jasno až polojasno. Noc 5 až 1 °C, den 18 až 22 °C.

Klíšťata se probudila

Vyšší teploty probrala klíšťata a opět hrozí nákaza klíšťovou encefalitidou. Počet případů této nemoci přitom loni v Česku opět stoupl. Nemocí se nakazilo 854 lidí, což je o 80 více než v roce 2019 a také nejvíce od roku 2012. Nejvíce nemocných bylo v Jihočeském kraji a na Vysočině. Naopak méně lidí loni onemocnělo lymskou boreliózou, kterou také přenášejí klíšťata.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.