Samoživitelka Kristýna: Žijeme z osmi tisíc... peníze nestačí ani na nájem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Samoživitelka Kristýna: Žijeme z osmi tisíc... peníze nestačí ani na nájem

Kristýna N. se synem Markem. Bez práce je od konce prosince.
Kristýna N. se synem Markem. Bez práce je od konce prosince. (Foto archiv Kristýny N.)

Je samoživitelka, a protože jsou zavřené školy a syn Marek (8) se učí z domova, chyběla v práci. Kristýna N. (27) z Liberce dostala ve fabrice padáka. To bylo na konci roku. Od té doby nemůže sehnat výdělek ani brigádu a nemá na živobytí. Buď může zaplatit nájem, nebo jídlo.

Problémy Kristýně N. začaly, když se zavřely školy a začala distanční výuka. Ze dne na den musela zůstat se synem doma. Zaměstnavatel jí proto neprodloužil smlouvu. „V práci ve fabrice mi ji ukončili k poslednímu prosinci,“ popisuje a říká, že ve firmě měla úvazek na dobu určitou. Do práce by chodila ráda, nemá ale nikoho, kdo by se o Marka postaral. Její rodiče žijí v jiném okrese a vnuka hlídat nemohou. Okamžitě začala hledat nové místo. Její podmínky, aby mohla pracovat z domova, žádná brigáda ani zaměstnání nesplňovaly. V současné situaci má Kristýna N. kolem osmi tisíc měsíčně, a to jen díky státu a výživnému od otce syna. To nestačí ani na pokrytí nájmu. „Spoléhám, že majitel s platbou počká. Jinak nebudu mít ani bydlení,“ stýská si.

Prosím, nabídněte mi přivýdělek

Východiska z tísnivé situace jsou podle Kristýny N. pouze dvě. Buď se děti vrátí do škol, nebo jí někdo nabídne práci, kterou by mohla dělat doma, aby zároveň aspoň po očku dohlížela na syna Marka. „Tohle není normální. Už pět měsíců jsme doma, rok nebyli pořádně ve škole. A práce na doma není, kéž by se nějaká našla,“ přeje si a doufá, že se život vrátí do normálu, co nejrychleji.

Přečtěte si
Inka
19. 3. 2021 • 05:53

... pokud přišla o zaměstnání, úřad práce. Plus sociálka a alimenty. Navíc je zde možné žádat o příspěvek na bydlení, příspěvek v nouzi...různá pomoc pro matky samoživitelky.

avina
17. 3. 2021 • 15:30

oprava- od otce. Zvýšit přídavky na syna, požádat o střídavou péči,obrátit se na rodinu.....

avina
17. 3. 2021 • 15:28

Zažádat o výživné pd otce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.