Studenti našli nový způsob jak fetovat: Chcete létat? Olízněte ropuchu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Studenti našli nový způsob jak fetovat: Chcete létat? Olízněte ropuchu!

Ropucha obecná. Tuhle olíznout můžete!
Ropucha obecná. Tuhle olíznout můžete! (Profimedia.cz)

PRAHA – Co je lepší droga než marihuana či lysohlávky? Obyčejná ropucha! Tedy pokud se ohyzdnou žábu neštítíte olíznout. Nová metoda užívání »drog« se teď jako lavina šíří mezi studenty po celé republice.

„Ropuchy totiž svými kožními žlázami vylučují na povrch těla hlen, který obsahuje halucinogenní látku bufotenin,“ říká bioložka Václava Špirková. Žáby jako zdroj levné a snadno dostupné drogy jsou známé už dlouho zejména mezi studenty přírodovědných oborů vysokých škol. Před 25 lety se například v USA rozšířilo kouření cigaret s obsahem usušené ropuší kůže. Čeští studenti teď mají podle MF Dnes »elegantnější« řešení – k navození halucinogenního účinku stačí olíznout správný druh ropuchy. „Jde o ropuchu obecnou, zelenou nebo coloradskou,“ tvrdí Špirková.

A sami studenti přiznávají, že se teď jejich koleje stávají téměř velkochovem těchto živočichů. „Svět je najednou nádherně barevný, všemu rozumíte a máte pocit, že létáte,“ popisuje své zkušenosti student brněnské »veteriny« Zdeněk. „Abych je nemusel pořád chytat a hlavně si je nespletl, radši si jich několik chovám v akváriu,“ přiznává Zdeněk. Podobný účinek má podle něj na některé jedince i mlok, většinou po něm ale jen štípe jazyk.

Při výběru žáby je nutné mít alespoň minimální přírodovědné znalosti. Několik uživatelů žabího hlenu se totiž otrávilo poté, co omylem olizovali ropuchu obrovskou. V jejím výměšku jsou obsaženy látky, které působí jako silné srdeční jedy! „A další problém bude stejně jako u lysohlávek dávkování. Nikdy přesně nevíte, kolik látky v hlenu ropucha má. Tak se můžete také snadno otrávit,“ varuje vedoucí psycholog nadace Drop In Ivan Douda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.