Jaro se blíží: 7 KROKŮ, jak připravit kolo na vyjížďku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Jaro se blíží: 7 KROKŮ, jak připravit kolo na vyjížďku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (FB/Citykleta)

První teplé dny lákají cyklisty do sedel. A nejen cyklisty, ale snad úplně všechny. Jenže ne každý zaprášený vehikl je schopný bezpečné jízdy. Těchto sedm kroků udělejte, než vyrazíte s kolem na čerstvý vzduch.

Zkontrolujte brzdy

Brzdy jsou jedním z nejdůležitějších komponentů. Očistěte je, vyzkoušejte páčky, stav brzdových destiček či pryžových botek. Projeďte se blízko domu a zkuste samostatně dobrzdit přední i zadní brzdou. Když zaznamenáte problém, je třeba před vyjížďkou navštívit servis.

Prověřte řazení

Zkontrolujte, jestli vám správně přehazují převody vepředu i vzadu, a celý mechanismus očistěte, namažte speciálním mazivem a nechte ho zaschnout, aby se na něj nelepil prach. Především pak zadní kladky a řetěz. U toho zkontrolujte i míru vytažení. Měrka na řetěz stojí pár stovek a včasná výměna toho vytahaného vám ušetří tisíce za další komponenty

Dotáhněte šrouby

Před samotnou jízdou důkladně překontrolujte všechny šrouby na kole a dotáhněte je. Tedy kromě těch, kterými se něco nastavuje. Prověřte a promažte i páky brzd a řazení a zkontrolujte, zda se lanka v bovdenech pohybují plynule a volně.

Protočte ně pokrčenou. pedály Pedály zkuste protočit rukama. Především pak vůli při pohybu směrem k rámu. Ta by znamenala, že musíte dotáhnout střed, případně vyměnit středová ložiska. Zkontrolujte i dotažení samotných pedálů, které se utahují směrem k íidítkům-

Vezměte za řídítka

Zvedněte kolo za řídítka do vzduchu a zkuste s řídítky jemně zatočit do obou krajních pozic. Jestli to jde ztuha nebo cítíte vůli, může být problém v ložisku (hlavovém složení). Nechte si je v servisu promazat, seřídit a dotáhnout. Očistěte a speciálním přípravkem ošetřete i tlumiče.

Nastavte sedlo

Špatně nastavené sedlo vám dlouhodobě může způsobit i zdravotní problémy. Když při jízdě prošlápnete pedál patou úplně dolů, měli byste mít nohu nataženou, ale zároveň nesmíte klouzat po sedle do strany. Při šlapání tak budete mít nohu jen mírně pokrčenou.

Otestujte kola

Předtím, než se pustíte na dlouhou vyjížďku, zkontrolujte dráty zapletení kol. Dráty by se při tlaku z boku měly pohnout jen o pár milimetrů. Roztočením kola zkontrolujte, zda z něj nemáte osmičku. Duše nafoukněte na hodnoty, které jsou uvedené na boku plášťů. Příliš měkkým hrozí proražení a příliš tvrdé kazí komfort jízdy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.