Obavy ve Frenštátu: Smrtící odkaz masového vraha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Obavy ve Frenštátu: Smrtící odkaz masového vraha!

Zchátralý dům stojí u hlavní cesty v čele vjezdu do obce. Pozůstalost po vrahovi tak s ostudou vítá všechny, kdo do obce přijíždí.
Zchátralý dům stojí u hlavní cesty v čele vjezdu do obce. Pozůstalost po vrahovi tak s ostudou vítá všechny, kdo do obce přijíždí. (Foto Aha! – Jana Gartnerová a ara)

Výbuch otřásl před osmi lety Frenštátem pod Radhoštěm. Masový vrah Antonín Blažek (†57) ráno 17. února 2013 vyhodil do povětří bytovku. Zde kromě něho zahynulo šest lidí, z toho tři děti. Bytovka byla zcela zdemolována. Teď lidi ohrožuje další stavba, která dříve patřila vrahovi.

Tím stavením je ruina v Liptani na Brutálsku. Chátrající stavení, kde Blažek vyrůstal, stojí u hlavní cesty. Ohrožuje životy lidí. „Nejenže vypadá děsivě, ale odlétávají z něj tašky a eternit na lidi i na auta,“ stěžuje si starostka Liptaně Blanka Klimošková.

Vlastník nemluví

Jelikož vrah neměl dědice, po jeho smrti prodal nemovitost v dražbě stát. Nový vlastník – detektiv z Brna – ho dál nechává svému osudu. Podle starostky ho chce přestavět na penzion. S obcí ale nekomunikuje. „Není nic, co bych k tomu chtěl říct,“ odvětí stručně vlastník Pavel Aberle. Starousedlík z Liptaně František Muroň kroutí nad domem hlavou. „Určitě to bude nejméně třicet let, co se o něj nikdo nestará. Když se Antonín Blažek odtud odstěhoval, už se tady neukázal ani on, ani jeho sestra,“ zmíní.

Věc řeší stavební úřad Města Albrechtice. „Nařídili jsme tam udržovací práce. Pokud by je majitelé neudělali, dostanou pokutu. Střechu přikryli sítí, aby z ní nic neodlétávalo,“ vysvětluje vedoucí stavebního úřadu Linda Petrová. Žádná síť na domě však není. Obec chtěla stavení po státu. Zbourala by ho a na pozemku vybudovala parčík. Jenže neuspěla. „Je to ostuda. Rozpadající se ruina je první, co uvidí řidiči, když k nám přijíždí,“ posteskne si Blanka Klimošková.

Co se stalo 17. února 2013

Antonín Blažek v noci na 17. února poškodil plynové potrubí a plyn zapálil. Podle sousedů šlo o věčného stěžovatele. Paronoidní chování u něho eskalovalo ve chvíli, kdy v exekuci přišel o přízemní byt v tříposchoďové bytovce v ulici 6. května ve Frenštátě p/R. Sousedé nebrali jeho výhrůžky vážně. „Když já, tak vy všichni se mnou,“ několikrát křičel. Bohužel 17. února to myslel vážně. U vchodových dveří předtím zlomil klíč, čímž nájemníkům zkomplikoval útěk. Výbuch a požár vzaly kromě vraha životy dalším pěti lidem, v nemocnici jich skončilo 11. Sedmá oběť podlehla následkům zranění o rok později. Blažek na místě podlehl popáleninám.

Změna po havárii

Místní z Liptaně vzpomínají na Antonína Blažka jako na bezproblémového souseda. „Bývalý starosta s ním chodil do školy. Normální kluk, dokonce dělal u policie. Pak ale havaroval na motorce a hodně se změnil. S nikým se nebavil,“ vybavuje si František Muroň dobu, kdy ještě vrah v Liptani žil. Když se odstěhoval, už o něm nikdo neslyšel, až do osudového tragického dne.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.