Ředitelka hygieny Pavla Svrčinová: První chyba nové šéfky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ředitelka hygieny Pavla Svrčinová: První chyba nové šéfky!

Jednání vlády: Ministři Dostálová, Havlíček, Schillerová, Hamáček a Maláčová (1.3.2021)
Jednání vlády: Ministři Dostálová, Havlíček, Schillerová, Hamáček a Maláčová (1.3.2021) (Úřad vlády ČR)

Už třetí hlavní hygienička. Tu dosavadní Jarmilu Rážovou (59) má v půlce března vystřídat Pavla Svrčinová (57), která dosud šéfovala hygienikům na severu Moravy. Jako cíl si stanovila zlepšit trasování, a také na sebe upozornila rasistickým příspěvkem na Facebooku, který si nakonec smazala!

V nové funkci bude Svrčinová zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO). Ten o rošádě na důležitém postu v době pandemie mluvil už ve středu. Dosluhující hlavní hygieničku kritizoval o víkendu i premiér Andrej Babiš (66, ANO). Ten se čílil, že pandemická situace se zhoršuje a Rážová nikde nevystupuje. Svrčinovou pak považuje v oboru za jednu z nejlepších a také doufá, že začne více mluvit do médií. Vyzvaná skončit Paradoxem je, že bývalý šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) právě Svrčinovou loni v létě vyzval, ať skončí v čele krajské hygieny v Ostravě. A to kvůli nezvládnuté komunikaci o zpřísnění opatření v Moravskoslezském kraji, když vypukla epidemie covidu v tamních dolech OKD.

„Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ reagovala tehdy. Teď si dala za cíl, aby hygienici hlavně trasovali a důsledně dohledávali kontakty nakažených. Chce ale pro své podřízené nastavit maximální limity, jelikož podle ní nejde vytrasovat všechny. „Vyberou se ty nejdůležitější případy, což pro mě jsou teď mutace, které by měli trasovat hygienici, a ten zbytek budou muset trasovat callcentra. Ten mechanismus se musí nastavit,“ uvedla Svrčinová. Rezervy jsou dle ní i v informovanosti veřejnosti o koronaviru.

Rasistka? Nevím, jak se mi to tam ocitlo...

Ještě ani nedosedla do nového křesla, už se na ni valí kritika. Na Facebooku Svrčinové byl totiž loni v říjnu sdílen příspěvek, ve kterém se píše: „Fero Lakatoš dnes vykradl svůj vlastní byt. Fero dodržuje karanténu a pracuje z domova. Buď jako Fero.“ Že by ale cokoliv podobného na svém profilu sdílela, odmítla a rovnou si svůj profil zrušila. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu Facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu Svrčinová. „Nejsem si vědoma, že bych něco takového sdílela. Ti, kteří se mi vrtali v soukromí a prohlíželi můj facebookový profil, vidí, že tam sdílím pouze zvířátka, která se zatoulala nebo jsou k adopci, občas se tam objeví nějaký recept na vaření, to je všechno,“ oponovala ve čtvrtek večer v ČT.

Třetí v době pandemie

Česko, které se už rok zmítá v koronavirové pandemii, bude mít za tu dobu již třetí hlavní hygieničku. Loni v březnu byla z funkce odvolána Eva Gottvaldová, která podle Babišova kabinetu vůbec nezvládla svou práci. Loni v červnu tak byla do funkce jmenována Jarmila Rážová, která předtím šéfovala krajským hygienikům ve Středočeském kraji.

Auditorka i expertka na bezpečnost potravin

*Odbornice v ochraně a podpoře veřejného zdraví na národní i evropské úrovni. *Specializuje se na hygienu výživy a bezpečnost potravin.

*V letech 2009 – 2015 působila na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin při Evropské komisi jako auditorka.

*V roce 2016 se hlásila do výběrového řízení na funkci hlavní hygieničky. Tou se tehdy stala Eva Gottvaldová.

*Od roku 2016 zastávala funkci ředitelky Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy.

*Od loňského ledna vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici.

*Přednáší také na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.