Barokní skvost baziliky v Bohosudově: Zachrání varhany adopce píšťal? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Barokní skvost baziliky v Bohosudově: Zachrání varhany adopce píšťal?

Varhanní skříň nástroje bohosudovské baziliky pochází z roku 1734. Stárnou a chátrají, po opravě volají.
Varhanní skříň nástroje bohosudovské baziliky pochází z roku 1734. Stárnou a chátrají, po opravě volají. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Zvuk Schiffnerových varhan v bazilice Panny Marie Sedmibolestné v Bohosudově už několik let připomíná pláč. Historický skvost s původní barokní varhanní skříní z roku 1734 byl naposledy opraven před 116 lety.

Od té doby se varhanní útroby postupně rozpadají a podléhají zubu času. „Ocitají se na pokraji životnosti. Jsou velmi znečištěné, objevuje se nefunkčnost a deformace po letitém používání. A také červotoč,“ vypočítává spoluzakladatel Spolku pro záchranu bohosudovských varhan Jiří Breu. Unikátní nástroj může pomoci zachránit adopční sbírka varhanních částí. Lidé, kteří chtějí pomoci, si můžou adoptovat jednu z celkem 1456 píšťal.

Cena každé se pohybuje od 500 do 15 tisíc korun. „Adopcí píšťaly se stanete jejím duchovním vlastníkem a patronem. Nikdo jiný ji adoptovat nemůže. Dostanete k ní certifikát a na vyžádání potvrzení o daru,“ přiblížila předsedkyně spolku Lenka Doubková. Na transparentní účet dobrovolníci poslali už víc než 150 tisíc korun, záchrana varhan ale vyjde na zhruba 2,5 milionu. „Co se nepodaří získat adopcí, pokusíme zajistit prostřednictvím fondů ministerstva kultury,“ uzavřel Jiří Breu, který sám na varhany hraje.

Víte, že...

...bohosudovské varhany byly ve své době tak kvalitní, že se jejich zvukem i vzhledem inspirovali stavitelé varhan v katedrále sv. Víta na Pražském hradě?

Výběr podle zvuku

Zájemci mohu na webu www.varhanybohosudov.cz nejen píšťaly adoptovat, ale také si poslechnout jejich zvuk. O záznam se postaral hudebník a skladatel Miloš Bok.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.