Svatovítské varhany jako Panská skála | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Svatovítské varhany jako Panská skála

Takto budou nové varhany vypadat ve dne...
Takto budou nové varhany vypadat ve dne... (Foto - Blesk/David Malík, AMIC)

Chrám sv. Víta na Pražském hradě získá nové varhany. Tvarem budou připomínat Panskou skálu u Kamenického Šenova, které se přezdívá právě »varhany». Známá je třeba z pohádky Pyšná princezna. Rozezní se za dva roky. 

Současný nástroj v nejznámější české katedrále, v níž jsou uloženy ostatky českých králů, znějí od roku 1930. Svojí velikostí a polohou v levém křídle jsou však nevyhovující, protože nejsou slyšet v hlavní lodi. Autor moderních, slovenský automobilový designér Peter Olah, se inspiroval Panskou skálou proto, že když zamrzne, vytvoří se mezi »píšťalami« velké krystaly. „A právě to chceme přinést do katedrály a vytvořit šperk, který ji ozdobí s plným respektem k její historické hodnotě,“ řekl. Varhany budou dokončeny v dílně ve Španělsku na konci roku 2019 a následně převezeny do Prahy. Vyjdou na 80 milionů korun. Katedrála tak bude mít dvoje funkční varhany.

... a takto se rozzáří v noci.

Zahrály už hymnu
Varhany, na které se ve sbírce vybralo 66 milionů korun, se sice vyrábějí, ale už zahrály první skladbu – českou a slovenskou hymnu. Záznam přehrají zítra na benefičním koncertě v chrámu sv. Víta od 20 hodin

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.