Povinné kvóty - Ekonom varuje: Ceny se zvednou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Povinné kvóty - Ekonom varuje: Ceny se zvednou!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Obchody budou muset prodávat většinu základních potravin z Česka. Zároveň jim hrozí 50milionová pokuta, pokud by nabízely ty dvojí kvality. Schválili to včera poslanci. Ekonomové ale varují, že jídlo podraží

Od roku 2022 má být v prodejnách nad 400 metrů čtverečních 55 procent vybraných základních potravin z české produkce a do roku 2028 mají růst až na 73 procent. Kvóty se mají týkat zhruba sta z více než 15 tisíc položek, jako jsou vajíčka, med, květák, brokolice, vepřové maso či česnek. Tedy potravin, které se dají v Česku vyprodukovat, ale podstatná část se jich stejně dováží. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (60, ČSSD) je zákon potřeba, s čímž nesouhlasí některé svazy a komory a také osm států EU, jejichž velvyslanci poslali dopis šéfovi nejsilnější sněmovní frakce Jaroslavu Faltýnkovi (58, ANO). Podle ekonoma Lukáše Kovandy zavedení kvót odskáče spotřebitel. Ze zahraničí se totiž dováží potraviny proto, že jsou levnější. „Zhoršená dostupnost potravin nejen umocní tlak na růst jejich ceny, ale vznikne také černý trh, kdy budou některé z potravin dostupné takzvaně podpultově,“ soudí. Normu ale musí ještě odsouhlasit Senát a podepsat prezident.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.