Kalousek to včera rozsekl: Končím jako poslanec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kalousek to včera rozsekl: Končím jako poslanec

Miroslav Kalousek v pořadu Prostor X
Miroslav Kalousek v pořadu Prostor X (Reflex.cz)

Zavřete oči, odchází! A s ním i jedna z nejosobitějších postav polistopadové politiky. Exministr financí Miroslav Kalousek (60, TOP 09) včera oznámil, že po 22 letech opouští Sněmovnu.

Mandátu se šéf poslanců TOP 09 vzdává proto, že na podzim už nemíní kandidovat ve volbách, do nichž jde jeho strana společně s ODS a lidovci. „Pokládám za racionální a taktické, aby ve Sněmovně byli poslanci, kteří budou vystupovat v kampani,“ vysvětlil svůj krok Kalousek. Přitom v rozhovoru pro Aha! loni v červenci připustil, že politika je pro něj po těch letech určitým způsobem drogou a může tak mít »absťák«. „Možná se mi zase po některých věcech stýskat nebude. Nikdy jsem nedělal politiku jenom proto, aby mě živila. Budu dělat něco jiného, ale bude mě dál zajímat politika a budu se k ní vyjadřovat,“ uklidnil tehdy ty, kteří by postrádali jeho břitká vyjádření.

Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje

Video se připravuje ...

Oddechnout si tak nejspíš nemůže ani jeho hlavní protivník ve slovních přestřelkách – premiér Andrej Babiš (66, ANO). Ačkoliv ještě v létě Kalousek ujišťoval, že skončí s volbami, rozhodl se vystoupit z rozjetého vlaku už teď, kdy podle něj začíná volební kampaň. Své ale sehrály i zdravotní potíže. Aha! přiznal,, že bude muset na operaci a rehabilitace zabere asi dva měsíce. „Moje dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní,“ řekl včera Kalousek kolegům na rozloučenou. A omluvil se těm, kteří se někdy jeho vystoupením cítili osobně dotčeni. „Mějte se moc fajn,“ pronesl nakonec za mohutného potlesku. Jeho místo zaujme starosta Roztok Jan Jakob (38).

Miroslav Kalousek

  • poslancem je od roku 1998 (do roku 2009 za KDU-ČSL, poté za TOP 09)
  • ministrem financí byl v letech 2007 až 2009 v Topolánkově vládě a poté v letech 2010 až 2013 v Nečasově kabinetu
  • s Karlem Schwarzenbergem (83) spoluzakládal TOP 09
  • od února 2012 je rozvedený, má dvě děti

Přečtěte si
st.rec
21. 1. 2021 • 21:23

Ex-heisel,pionýrský recitátor, co nás všechny okradl o miliardy ať táhne k čertu a rád bych mu to řekl přímo pěstí do tlamy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.