Mrazivá PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Okno do šumavské pohádky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mrazivá PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Okno do šumavské pohádky

I takové pohledy nabízí Šumava v těchto dnech. Nádherný snímek pořídil Lukáš Černý.
I takové pohledy nabízí Šumava v těchto dnech. Nádherný snímek pořídil Lukáš Černý. (Foto pro Aha! – Lukáš Černý, Pepa Král)

Česko svírá zima, která leckde způsobila řadu komplikací. Jsou ale místa, která mrazivé počasí změnilo na dech beroucí pohádkovou zemi. Podívanou jako z filmu o ledovém království vytvořila příroda na Šumavě.

Jedinečnou atmosféru těchto dní zachytil v hledáčku fotoaparátu Lukáš Černý (39). „V zimě je Šumava nedostižná. Je rozlehlá, a když se člověk vyhne známým místům, může se v naprostém tichu a klidu kochat tou krásou. Úžasná jsou svítání v růžových barvách, která vyniknou jen v kontrastu s bílým sněhem. Čím jsou větší mrazy, tím je tam nebe krásnější,“ popsal Černý. Pracovní dobu tráví u počítače jako ajťák, výlety do zasněžených šumavských kopců bere jako nejlepší relax.

Jak vznikaly snímky

Aby člověk stihl vyfotit východ slunce na vrcholu Plechý, musí si řádně přivstat. „Vstával jsem ve dvě ráno, abych byl v Nové Peci v půl čtvrté. Společně s kamarády jsme přes tři hodiny ve dvacetistupňovém mrazu šlapali na vrchol, abychom stihli svítání,“ popsal Černý. Snímek Okno do pohádky vznikl náhodou. „Při návratu jsem se brodil půlmetrovým sněhem, zapadnul jsem a při tom jsem si všimnul ve větvích hezkého záběru. Tak jsem to vyfotil,“ dodal.

Jak bude?

Dnes: oblačno, sněhové přeháňky. Den –3 až 1 °C, na horách –6 °C.

Zítra: zataženo, sněhové přeháňky. Noc –12 až –5, den –6 až –2 °C.

Neděle: polojasno, občasné sněžení, na horách trvalejší. Noc –14 až –7 °C, den –7 až –3 °C.

Pondělí: oblačno, mrznoucí mlhy, sněhové přeháňky. Noc –14 až –7 °C, den –3 až 1 °C, na severovýchodě kolem –5 °C.

Úterý: zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, pod 300 m i déšť se sněhem. Noc –7 až –1 °C, den –1 až 3 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.