Rok nekupovala zbytečnosti a... Našetřila tři čtvrtě milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rok nekupovala zbytečnosti a... Našetřila tři čtvrtě milionu

Lara Joanna si pečlivě hlídá každý halíř.
Lara Joanna si pečlivě hlídá každý halíř. (Foto Instagram)

Dvojnásobná máma Lara Joanna Jarvisová (37) z anglického Hampshire dokázala za rok našetřit neuvěřitelných 724 tisíc korun. Teď prozradila, jak se jí to povedlo.

Lara Joanna si vloni dala radikální předsevzetí: celý rok bude kupovat jen naprosté nezbytnosti. K této změně přesvědčila i svého manžela Stuarta (40). Díky omezení výdajů se jim podařilo našetřit na svůj první společný domov. „Ruku na srdce, naprosto nám to změnilo životy,“ chválí si jejich rozhodnutí Lara Joanna. Podle ní by měl něco podobného zkusit každý. „Je jedno, jestli utrácení omezíte na rok, měsíc, nebo třeba o víkendech,“ tvrdí. Důležité prý je to zkusit. Podle Lary Joanny je zásadní mít cíl, na který člověk šetří – ať už je to byt, auto, nebo třeba dovolená. „Napište si ho na papír a připíchněte na lednici, abyste ho měli pořád na očích,“ radí. Pak si prostudujte své bankovní výpisy, abyste věděli, kolik a za co utrácíte. To vám pomůže si rozvrhnout, za co peníze dávat chcete či nechcete. „Stanovte si maximální částku, kterou můžete za měsíc utratit, a té se držte,“ říká Lara Joanna. Ale pozor – spoření by pro vás nemělo být trestem. Klidně si můžete vymezit peníze i třeba na večeři s přáteli, pravidla si totiž nastavujete vy sami.

Jak pomoci rozpočtu aneb Tipy pro spořínky

1) Každému nákupu dejte čas O každé větší koupi klidně měsíc přemýšlejte, jen tak si koupíte jen věci, které opravdu chcete, a vyhnete se impulzivnímu utrácení

. 2) Plánujte si jídelníček Sepište si jídla, která budete vařit. Vycházejte přitom ze surovin, které už doma máte. V obchodě pak kupte jen to, co opravdu schází.

3) Neplaťte kartami Když peníze nevidíte, tak si neuvědomujete, že je utrácíte. Proto plaťte raději bankovkami. Ty se hůř pouštějí z ruky...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.