Nad uvolněním stále visí otazník: Otevřou se v pondělí Čechům restaurace a obchody? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Nad uvolněním stále visí otazník: Otevřou se v pondělí Čechům restaurace a obchody?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina)

Jaká opatření začnou od pondělí v Česku platit? Přesune se země ze čtvrtého do třetího stupně protiepidemického systému PES, a otevřou se tak lidem restaurace a všechny obchody? Na to stále ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) nemá jednoznačnou odpověď a napíná Čechy dál.

Šíření epidemie covidu v Česku stále zpomaluje, ale podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) to není tak výrazné jako v uplynulých dvou týdnech. „Brzdění pokračuje pomaleji, než jsme si přáli,“ řekl Blatný s tím, že situace v regionech se liší. Současné rizikové skóre v systému PES je pro celou zemi 57, což odpovídá třetímu stupni, a to díky hlavnímu městu. „Bez Prahy by skóre pro zbytek země doposud nikdy nedošlo do úrovně tři, pohybovalo by se lehce nad její hranicí.

Stále ale trváme na tom, že opatření musí být pro celou republiku plošná,“ prohlásil šéf zdravotnictví. Zároveň ale odmítl sdělit, s čím půjde v neděli na mimořádnou vládu, zda navrhne přesun do třetího, tedy mírnějšího stupně, nebo ponechá zemi ještě ve čtyřce. Problém se zásobami Nejasný postoj, jaká opatření mají od příštího týdne platit, jsou komplikací hlavně pro restaurace a některé služby. „Tam se totiž musí objednat zboží předem, když začnete objednávat v neděli ve tři odpoledne, tak vám to nikdo na pondělí nepřiveze. Podobné to je třeba u kadeřnic. Ty jenom dva dny budou navolávat své klienty, aby jim řekli, kdo a kdy přijde,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouza s tím, že takhle se rozhodovat nedá.

„Vláda měla rozhodnout už v pátek, a ne až v neděli. Už z toho, jak se vyjadřuje premiér Babiš a ministr Blatný, tak z toho čtu, že žádné rozvolnění nebude. To, že se tady vláda sejde mimořádně v neděli ráno, je spíše marketingová šaráda. Jde to udělat jinak a mnohem jednodušeji, aby každý věděl, na čem je,“﷯ dodal šéf svazu.

Rozdíly mezi regiony

Hodnota rizikového skóre, podle kterého se určuje, jaká opatření budou v zemi platit, je v krajích rozdílná. Nejlepší, tedy nejnižší hodnotu, má Praha, a to 42, která se tak blíží ke druhému stupni. Kromě hlavního města je ve třetím stupni rizika také Moravskoslezský kraj. Alespoň jednou se do třetího pásma dostaly také Středočeský, Plzeňský a Liberecký kraj. Naopak nejhorší je situace na Vysočině a v Pardubickém, Královéhradeckém a Karlovarském kraji, tam se čísla pohybují těsně pod pátým stupněm, tedy mezi hodnotou 62 až 75.

Klesá počet hospitalizací

Od vypuknutí epidemie se v Česku nakazilo covidem více než půl milionu lidí. Čtyři pětiny se již uzdravily a aktuálně se s nemocí potýká přes 76 tisíc obyvatel. Výrazně ale klesl počet lidí vyžadujících léčbu v nemocnici. „Klesá počet hospitalizací, z 8300 k dnešnímu ránu to bylo 5000,” řekl šéf ÚZIS Ladislav Dušek. Podle něho je ale stále vysoký počet nově nakažených seniorů. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové do statistik ve čtvrtek přibyly čtyři domovy seniorů, kde se nákaza rozšířila. Celkem je to už v téměř 1400 sociálních zařízeních.

Školy podle čtyřky

Vláda na svém nedělním zasedání možná rozhodne, že se země od příštího týdne posune ze čtvrtého do třetího stupně, a tím se tak v Česku zmírní protiepidemická opatření. Škol se to ale zatím týkat nebude. „Ať se na vládě (v neděli) stane cokoli, tak ministerstvo školství dá školám včas vědět změny,” řekla ČTK mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. O případných změnách, podle ní hodlá rezort informovat se zhruba týdenním předstihem, jako to dělal dosud. Třetí stupeň by se tak škol mohl týkat až se sedmidenním zpožděním.

Pustí nás sportovat?

Jít si zakopat, zahrát si hokej, tak to už amatéři nemohou od 12. října. A jestli to potrvá, není jasné. Co se týká sportování mládežnických týmů a amatérů, o tom nikdo nic nerozhodl. Není tedy jasné, zda se v pondělí otevřou fitka i sportoviště pro veřejnost a budou moct také trénovat dětské a neprofesionální týmy. Opatření vlády jim to teď nedovoluje!

Další aktuality o koronaviru najdete v tištěné verzi Aha! 28.11.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.