Trojitá transplantace! Americký veterán dostal nové srdce, ledvinu a játra najednou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Trojitá transplantace! Americký veterán dostal nové srdce, ledvinu a játra najednou

Před transplantací ledviny na jednotce intenzivní péče.
Před transplantací ledviny na jednotce intenzivní péče. (Foto University of Utah Health)

Americký válečný veterán Keith Baker (58) ve středu podstoupil extrémně vzácnou operaci: během jediného zákroku mu transplantovali srdce, ledvinu i plíce. To se přitom v celých Spojených státech stalo dosud pouze pětadvacetkrát.

Lékaři z University of Utah Health původně na riskantní operaci vůbec nechtěli přistoupit. Bakerův stav byl totiž velmi vážný: hrozilo mu selhání všech tří orgánů najednou. „Nemyslel jsem si, že to jeho tělo zvládne,“ řekl kardiolog Craig Selzman, který se podílel na transplantaci srdce. Bakerův bojovný duch ho ale přesvědčil. „Prostě nebral ne jako odpověď. Je to neskutečně vytrvalý chlapík,“ prohlásil Selzman. Ačkoliv se ale Baker navenek tvářil silně, ve skutečnosti se bál. „Přišlo mi, že stojím jednou nohou v hrobě a druhou na slupce od banánu,“ okomentoval své pocity před operací. „Věděl jsem jen to, že chci hrozně moc žít.“ Všechny orgány získal Baker od téhož dárce. Jako první šlo dovnitř srdce, pak játra a nakonec ledvina. „Důvěřoval jsem Bohu, doktorům, sestřičkám a vlastně i uklizečkám, protože i ty na tom měly zásluhu,“ směje se nyní Baker. Dalším pacientům vzkazuje jediné: „Nevzdávejte se. Dejte do toho srdce, buďte pozitivní a hlavně se nezatěžujte drobnostmi. Všechno je totiž možné.“

Zásluhu nese i Čech

Na operaci se podílel i český rodák Josef Stehlik, který na univerzitě vede program transplantací srdce. Svou lékařskou dráhu však začal na Univerzitě Karlově. „Tohle je důvod, proč každý den chodíme do práce: abychom pomohli lidem, kteří na tom byli dlouho špatně, k návratu do aktivního života,“ řekl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.