Šéf statistiků Dušek: NA OPATŘENÍCH JE TŘEBA TRVAT | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šéf statistiků Dušek: NA OPATŘENÍCH JE TŘEBA TRVAT

Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí
Oddělení Kovid ve VFN na Karlově náměstí (E15 Michael Tomeš)

Konečně úspěch! Klíčová hodnota, tzv. reprodukční číslo, kleslo na 0,8. Jeden nemocný nyní nakazí méně než jednoho dalšího člověka. Klesají i počty nově nemocných. Není to však jen tím, že se dělá méně testů?

Šíření viru se zpomalilo. „Jde zcela jistě o efekt přijatých opatření proti šíření epidemie,“ potvrdil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Hodnota 0,8 byla i hranicí, kterou stanovil v době vyhlášení přísných zákazů 22. října bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, aby se mohla opatření začít pomalu rozvolňovat. Reprodukční číslo tehdy dosahovalo 1,5.

 

Je tam zpoždění

Dušek ale včera před předčasným optimismem varoval. „Na trvání těchto opatření je třeba nadále trvat, neboť pokud se podaří reprodukční číslo ještě dále snížit, bude to znamenat urychlené zpomalení epidemie a rychlejší uvolnění kapacit nemocniční péče,“ tvrdí statistik. Reprodukční číslo navíc popisuje situaci se zpožděním, protože trvá, než se příznaky u nemocných projeví a nemocní otestují. Současné číslo nám tak říká, jak rychle se koronavirus šířil zhruba před týdnem až čtrnácti dny.

 

Přibývá těžkých případů

Boj s epidemií je složitá matematika. Zatímco na přelomu října a listopadu se provádělo až 45 tisíc testů denně, nyní je to okolo třiceti tisíc. Mohlo by se tedy zdát, že pokles nových případů je dán zkrátka tím, že se méně testuje. Takhle jednoduché to ale není. Důležitý je podíl pozitivních testů. A ten se stále pohybuje okolo 30 procent. Podle statistiků je proto jasné, že se nezvyšuje množství neotestovaných nemocných lidí. Přestože ale počty nakažených klesají, množství lidí v nemocnicích naopak roste. Jde totiž často o ty, kteří se nakazili už před více než týdnem a nyní se jejich stav zhoršil.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.