Je lepší pevný nebo skládací invalidní vozík? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Je lepší pevný nebo skládací invalidní vozík?

.
(Shutterstock)

Nastal den D a vy si právě dneska chcete pořídit nový invalidní vozík? Vaše volba mezi elektrickým a invalidním vozíkem už padla, zbývá se jen rozhodnout, zda má být pevný nebo skládací? Zkusíme vám v tom rozhodování pomoct.

Každý invalidní vozík má něco do sebe. Ne že bychom snili o tom, že ho jednou budeme potřebovat, když na to ale přijde, nedá se nic dělat. Jen díky němu se o sebe někteří lidé totiž dokáží postarat bez toho, aby museli neustále žádat o pomoc někoho jiného.

Jak lze invalidní vozík získat?

Momentálně jsou dva způsoby, jak můžete invalidní vozík získat. Na pojišťovnu, nebo za své. Která varianta je lepší?

Invalidní vozík na předpis

Na vozík na pojišťovnu máte nárok jednou za pět let v případě, že splníte několik podmínek. Aby vám ho mohl váš ošetřující lékař vůbec předepsat, musí vám být stanovena diagnóza, na kterou je možné vozík přidělit. Ani tehdy ale nemáte vyhráno, žádost musí obsahovat celou řadu nezbytných údajů, navíc musí ještě projít schvalovacím procesem.

Když revizní lékař uzná, že na vozíček skutečně máte nárok, může vám přidělit ten, který předepsal váš lékař, nebo vám vybrat jiný. Třeba i repasovaný.

Víte, že vozíček, který vám pojišťovna přidělí, není váš, ale zůstává majetkem zdravotní pojišťovny? Ta může časem také rozhodnout, že už vozík nepotřebujete a musíte ho vrátit.

Invalidní vozík na vlastní náklady

Investice do invalidního vozíku není nijak malá, proto si ji spousta lidí několikrát promýšlí. Rozčarování z ceny je ale následně vyváženo pozitivy.

  • Vyberete si přesně takový vozík, jaký chcete. Nemusíte se tak ohlížet na to, který z vozíků je v indikačním seznamu zdravotní pojišťovny.
  • Vezmete v potaz všechny své potřeby, vozík si můžete vyzkoušet. Když nebude pohodlný, jednoduše vyzkoušíte další. Až pak si ho pořídíte.
  • Vozík vám nikdo nemůže vzít, je váš.

Je lepší pevný nebo skládací vozík?

Když se rozhodnete investovat do invalidního vozíku, vyberete si pohon a vhodnou šířku sedáku, výšku opěradla, jeho polohování a kola, zbývá se ještě rozhodnout, zda chcete pevný nebo skládací vozíček.

Skládací invalidní vozíčky jsou skladné a lehké, snadno je složíte a vložíte třeba do kufru automobilu. Ocení je i lidé, kteří žijí v malém bytě. Třeba na noc mohou vozík složit, nikde nebude překážet.  Bývají vybavené sklopnými stupačkami, polstrovanými opěrkami, jsou stabilní. Hodí se k použití na všech druzích povrchu, přesto z nich hodně aktivní jedinci nemusí být tak úplně nadšení.

Pro ně je totiž lepší volbou invalidní vozík s pevným rámem, který zvládne vše, co potřebují. Je ale třeba počítat s tím, že tenhle typ vozíčku je o něco těžší, na druhou stranu, i on se dá pro transport v autě přizpůsobit. Stačí sklopit zádovou opěrku a demontovat kola.

Víte, že standardní vozíky s pevným rámem jsou vhodné spíš na kratší vzdálenosti, občasné použití, nebo pro osoby, které jsou odkázané na pomoc druhých?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.