Velké želvy v Zoo Praha: Nedáš lupeny, spaseme pavilon | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velké želvy v Zoo Praha: Nedáš lupeny, spaseme pavilon

Velké želvy v Zoo Praha milují šťavnaté zelené.
Velké želvy v Zoo Praha milují šťavnaté zelené. (Foto Zoo Praha)

Vítr duje po strništi, pastva skončila. Želvy velké, jejichž domovinou jsou tropické kraje, musely v Zoo Praha do vyhřívané expozice. Místo na travičce si pochutnávají na šťavnatém lupení.

Chroupou ho s takovou chutí, že jim člověk zelenou hostinu závidí. „Základem jejich stravy je seno. Dvakrát týdně dostávají kadeřávek a čínské zelí. Na jedno krmení toho spořádají 15 až 20 kilo,“ říká vrchní chovatelka želv Nataša Velenská. Salátek mají želvy vylepšený ještě speciálním postřikem. „Jedná se o přípravek z mořských řas, které obsahují jod,“ vysvětluje Velenská. Želvy pocházejí z ostrovů, kde se jod vyskytuje i ve vzduchu, pro jejich zdraví je tak nezbytný. Štavnatou potravu svěřencům chovatelé dopřávají prý hlavně kvůli galapážským chlapcům Tonymu a Eberherdovi. „Když listy nemají, zahradničí v pavilonu. Všechny rostliny tu jsou želvojedlé, a tak si na nich pochutnávají,“ dodává Velenská.

Milují i houby

Želvy dlaždicovité si raději než na lupení smlsnou na houbách. Nedávno dostaly václavky, které v zoo vyrostly. „Zpočátku je nedůvěřivě očichávaly, neznaly je, ale pak se do nich s chutí pustily. Pohrdly i oblíbenými hlívami ústřičnými,“ prozrazuje chovatelka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.