Bacha na roušky: Na co si dát při výběru pozor? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bacha na roušky: Na co si dát při výběru pozor?

Nano roušky, které neobsahovaly nanovlákennou membránu: TNG, Vinatex, SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™
Nano roušky, které neobsahovaly nanovlákennou membránu: TNG, Vinatex, SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™ (Foto Aha! – Veronika Slavíková a Nano asociace)

Roušky jsou bohužel znova žhavé zboží a do konce roku se na tom zřejmě nic nezmění. Základní ochranu dýchacích cest lze koupit v lékárnách, na internetu či dokonce ve večerkách. Otázkou však je, zda nás dokážou nabízené výrobky před koronavirem uchránit.

Základní typy ochrany dýchacích cest

1. Klasická bavlněná rouška – její »ochrana« spočívá v tom, že pomáhá omezit šíření viru do okolí. Nechrání tedy vás před nakažením, ale do jisté míry snižuje dopad nemocné osoby na její nejbližší okolí.

2. Klasická chirurgická rouška – pokud je užívána pouze po správnou dobu (maximálně 3 hodiny) snižuje riziko onemocnění výrazněji. Její výhodou je elektrostatický náboj na povrchu, který tvoří alespoň částečnou ochranu před mikroorganismy, ten však se zvlhnutím roušky klesá, až zcela vymizí, a tak je její účinek na COVID 19 omezený.

3. Nanorouška – ty, které jsou tvořeny skutečně vrstvou z nanovláken, dokážou zastavit až 99,9 % bakterií a virů. Zkontrolujte ale, zda splňují normy a certifikace. Garancí kvality nanoroušky je shoda s evropskou normu EN 14683 a prohlášení výrobce o shodě (CE značka). Rouška je zdravotnický prostředek, podle toho by měla být uvedena také norma.

Jak nakupovat

Při nákupu roušky nebo respirátoru prověřte výrobce nebo dodavatele a dokumentaci, jakou k výrobkům prodejci poskytují. Podezřele levné výrobky bez certifikace mají většinou stejnou hodnotu, jako roušky ušité doma. Je zbytečné vyhodit stovky korun za výrobky, které deklarují unikátní vlastnosti například díky stříbrným vláknům nebo nanočásticím, protože proti COVID 19 jsou neúčinné,“ říká Marcela Munzarová, která se nanotechnologii věnuje už 15 let.

Všímejte si detailů

*pokud na výrobku nebo na jeho obalu není uvedena značka CE, raději se mu vyhněte

*varováním je také, pokud je roušky uvedena certifikace patřící respirátoru, například FFP2 či FFP3, taková informace je zavádějící, protože se respirátory hodnotí podle jiné normy

Roušky chrání jen ostatní

Lákové či chirurgické roušky ochrání lidi kolem nás. Člověk, který chce chránit i sebe, by měl zvolit roušky/masky s nanofiltrem s nejvyšším záchytem virů a bakterií či respirátor. Je ale nutné dávat pozor na to, aby respirátor neměl ventilek pro snazší dýchání. V takovém případě skrz něj člověk nakažený koronavirem vydechuje viry a může nemoc šířit dál.

Ceny

Látková rouška – cena od 35 Kč

Chirurgická rouška – cena od 2,50 Kč při nákupu 50 ks

Nanorouška – od 200 Kč

Respirátor – od 170 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.