Hazard se životy lidí: V Liberci odhalili nefunkční nanoroušky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hazard se životy lidí: V Liberci odhalili nefunkční nanoroušky

Nano roušky, které neobsahovaly nanovlákennou membránu: TNG, Vinatex, SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™
Nano roušky, které neobsahovaly nanovlákennou membránu: TNG, Vinatex, SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™ (Foto Aha! – Veronika Slavíková a Nano asociace)

Na kvalitu nanoroušek prodávaných v Česku si posvítili pracovníci liberecké Technické univerzity (TUL). Výsledek byl zarážející. U poloviny testovaných nanoroušek se ani nepodařilo žádnou nanotextilii nalézt.

Z šesti údajných nanoroušek při testu obstály jen tři druhy vyráběné v Česku. Zbývající tři typy dovezené z Asie nanotextilii vůbec neobsahovaly. „Ve třech ze šesti roušek nebyla žádná nanovlákenná textilie ani jakékoliv jiné nanoobjekty, které by technologicky zvyšovaly filtrační funkčnost roušek,“ uvedl pro Aha! Pavel Kejzlar z TUL. Jeden z výrobců podle něj například vytvořil z příze membránu, která je pro filtraci bakterií a virů naprosto nevhodná. Výzkumníci kvůli objektivitě nanoroušky testovali naslepo. Během zkoušek byly roušky označené A až F a pracovníci neznali výrobce, země původu ani další identifikační údaje. Testy probíhaly nezávisle ve dvou laboratořích a výsledky obou se shodovaly.

Tady jde o život

„Na nanoroušky a nanorespirátory se spoléhají lidé se sníženou imunitou, onkologičtí pacienti, lidé s chronickými respiračními onemocněními a další rizikové skupiny. Když se tito lidé nechají oklamat a místo vysoce účinných nanovlákenných produktů si v dobré víře koupí nepravé nanoroušky, ohrožuje to jejich zdraví a v krajním případě i život. Pokud tedy někteří dovozci roušek z Asie spotřebitelům prokazatelně lžou, že tyto roušky obsahují nanotextilii, zřejmě by je měla Česká obchodní inspekce za klamání spotřebitelů pokutovat,“ uvedl předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Zůstane u roušek z Liberce

Podvodnou nanoroušku má doma i Věra Chládková (37) z Liberce. „Běžně nosíme nanoroušky z Liberce. Tuto roušku z údajného nanomateriálu jsme dostali jako dárek. Pokud ale jde o podvod, zůstaneme u našich libereckých nanoroušek, i když jsou dost drahé,“ říká Věrka, která žije se svými dvěma dcerami v Liberci. + roušky žena

Při nákupu vybírejte nanoroušky s certifikátem pravosti v češtině. Vyhnete se tak nákupu možných podvodných výrobků.

Roušky bez nanotextilií

  • TNG Rouška 3-vrstvá
  • VINATEX Fabric Mask
  • SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™

Roušky s nanotextilií

  • BreaSAFE® COMMUNITY MASK
  • SpurTex® PP (VS) Standard
  • YourMask N4H NANOFIBER

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.