Na popravišti skončila ve 22 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Na popravišti skončila ve 22 letech!

Civilní fotografie Herty Lindnerové kolem roku 1940
Civilní fotografie Herty Lindnerové kolem roku 1940 (Foto Aha – Michal Israel Volf, Regionální muzeum v Teplicích, Lukáš Kreis)

Sto let už uplynulo od narození válečné hrdinky Herty Lindnerové z Krupky (†22) na Teplicku. Během svého krátkého života se tato mladá žena zapsala do historie jako výrazná členka protinacistického odboje.

Herta Lindnerová na narodila 3. listopadu1920 v krupské části Bohosudov do smíšené rodiny. Zatímco její matka Anežka byla Češka, otec Heinrich byl Němec. A byl to právě on, kdo mladou Hertu přivedl k protinacistickému smýšlení. Už v devíti letech navštěvovala socialistickou mládežnickou organizaci Falken (Sokolové), od sedmnácti pak vedla bohosudovskou pobočku Německého svazu mládeže. Obě organizace mimo jiné vystupovaly proti Adolfu Hitlerovy. „Pamatuji si, že o ní vyprávěl můj dědeček, který také vyrůstal v Bohosudově. Popisoval Hertu jako velmi aktivní odvážnou dívku,“ zavzpomínal starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Plnoletá v odboji

V roce 1938, po Mnichovské dohodě, zapojil Hertu její otec do odboje. V té době pracovala jako prodavačka v Drážďanech. „Podílela se na přípravě a distribuci letáků, vybírala peníze na podporu rodin zatčených kolegů, působila jako „spojka“ mezi Drážďany a odbojovou skupinou vedenou bývalým starostou Ústí nad Labem Leopoldem Pölzlem,“ sdělila Lenka Navrátilová z krupské radnice.

Smrt na popravišti

O Hertiných aktivitách se brzy dozvědělo gestapo, které si pro ni i jejího otce přišlo 26. listopadu 1941. Po krutých výsleších byla Herta Lindnerová odsouzena za velezradu k popravě. Byla zastřelena 29. března 1943, v pouhých 22 letech.

Poslední dopis otci

Herta krátce před popravou napsala dopis otci. „Ráda bych tě ještě jednou objala a poděkovala ti za všechnu námahu a lásku. Tak jako jsme společně kráčeli životem, půjdeme spolu i na smrt. Pro tebe ještě existuje naděje. Pokud tě propustí, budeš jistě dál milovat a ctít naši dobrou maminku jako doposud. Napsala jsem jí na rozloučenou, má mě, pokud to bude možné, vzít domů, abych aspoň po smrti byla u ní. Vroucně si přeji, abys byl aspoň ty omilostněn. Srdečně tě objímám a líbám, Tvá dcera Herta,“ stojí v dopise na rozloučenou. Hertin otec byl popraven 12 dní po dceři.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.