PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Do kdy nás bude ohrožovat voda?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Do kdy nás bude ohrožovat voda?!

Rozvodněná Bečva v obci Ústí na Přerovsku. (14.10.2020)
Rozvodněná Bečva v obci Ústí na Přerovsku. (14.10.2020) (Reprofoto ČT)

Morava a východ Čech, ty především, má za sebou pořádnou koupel. Rozvodněné toky v noci na včerejšek a dopoledne zalévaly silnice a ohrožovaly domy. Hasiči stavěli hráze.

Nejvíce srážek spadlo na severu a severovýchodě a návětří

Českomoravské vrchoviny. Na deseti místech stoupla hladina řek na nejvyšší stupeň povodňové aktivity. „Vydatné srážky a do hor sněžení přinesla na území Česka tlaková níže se středem nad Polskem,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. V polohách nad 700 metrů nad mořem padal mokrý a těžký sníh. V nejbližších dnech ale bude roztávat.

Voda vzala útokem i jeskyně!

Hned dvě známé jeskyně v Moravském krasu – Sloupsko-šošůvské a Punkevní – vzala útokem velká voda. U prvně jmenované je »pachatelem« rozvodněný Sloupský potok. „V roce 2006 zaplavil i pokladny. Teď máme o 40 čísel míň, ale pořád prší,“ povzdychl si Jiří Hebelka, vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu. Parkoviště před vstupem do jeskyní se změnilo v jednu velkou lagunu. V místech, kde ještě nedávno odpočívali turisté, trčí jako ostrůvky ve vodní ploše lavičky.

„Pomáhají nám hasiči, obkládají pokladny pytli s pískem. Nezbývá, než čekat, co bude,“ shrnul Hebelka. Jeskyňáři mají jedinou jistotu. Až se živel zklidní, bude na ně čekat velký úklid. Divoká voda přinese do jeskyní a jejich okolí dřevo z lesů, hlínu z polí a odpad, který cestou potká. A také plastové sáčky, které se často nalepí na krápníky.

Porubka spláchla zahrádkáře!

S hrůzou v očích pozorovali rozlévající se říčku Porubku ve Vřesině u Ostravy zahrádkáři. Polovina kolonie je pod vodou. Některé zachránily hráze z kompostu, jiné vůbec nic. „Hrůza,“ říkají. Jindy klidná říčka se změnila po třídenním dešti ve vodní bestii. „Máme úplně zničenou zahradu. Nevěřili jsme vlastním očím. Takovou spoušť jsme nečekali. Naše zahrada je totiž v kolonii jedna z těch nejvzdálenějších od Porubky,“ řekla smutně žena, která s manželem obhlížela napáchané škody. Někteří zahrádkáři postavili improvizované hráze na levém břehu pomocí kompostu. „Zachrání to snad alespoň pár chatek, to by ale nesměla už voda stoupnout,“ říká jeden z nich s obavami v hlase. Foto Aha - Michal Charbulák + povodeň zahrádky Vyplavená zahrádkářská kolonie ve Vřesině.

Kvůli vodě nespala už dvě noci

Kvůli dešťům, které zvedly hladinu Svodnice nemůže spát. Libuše Pernická (72) hlídá dům své maminky (94) před vytopením. Pomáhají jí dvě čerpadla od hasičů. „Z pondělí na úterý jsem nespala vůbec. Z úterý na středu jen dvě hodiny. Ve středu v půl čtvrté ráno jsme měli zatopený první sklep. Vzápětí se voda dostala i do druhého a do kotelny. Mám obavu o kotel, ten musíme uhlídat, jinak bude velký problém,“ uvědomuje si Pernická. Říká, že podobně velkou vodu zažila v Blatnici jen jako dítě. „Bylo to v roce 1956, když mi bylo osm. Dodnes se pamatuji, jakou jsme z toho měli hrůzu. Teď se to po tolika letech opět vrátilo. Snad už konečně přestane pršet,“ doufá Pernická.

Jak bude

Občasný déšť nebo přeháňky potrvají do konce týdne, ale povodňovou situaci už zhoršovat nebudou. Většinou bude oblačno až zataženo. Počátkem příštího týdne již bude obloha místy polojasná. Počítat však musíme s mlhami a nízkou oblačností. Na horách předpovídají meteorologové déšť se sněhem. Denní teploty by do středy neměly spadnout pod pět stupňů a nepřekročí 13 °C, v noci ale mohou klesat až na –1 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.