Husí slavnosti a pečínka už v září?! Co na to sv. Martin?

Až na císařský stůl do Vídně mířily husy z Boskovic, dnes je tu má na dvoře jen pár chovatelů. Na tradici však místní nezapomněli a i letos uspořádali Husí slavnosti.
Jen maso pocházelo z jiných míst Moravy, a dokonce z Maďarska. Proč si husí pečínku připravují už nyní, a ne až na svatého Martina, jak je obvyklé? Důvod je prý jednoduchý, před 11. listopadem mívali chovatelé plné ruce práce s porážkou a prodejem, a v této době si navíc mohli vybrat ten nejlepší kus. Ke slavnostem patří kromě pečínky také různé paštiky, jatýrka na několik způsobů či škvarky. Vzhledem k situaci s koronavirem bylo v ulicích stánků jen poskrovnu.
„Respektujeme všechna opatření, na druhou stranu jsme nechtěli tradici přerušit,“ vysvětlil dramaturg doprovodného programu Ivo Legner. Tradiční pohádky odehráli herci v zámeckém skleníku před publikem s rouškami, ochutnávky specialit byly rozptýleny po restauracích. „Pečené husí stehno s červeným zelíčkem a knedlíkem, to prostě nemá chybu,“ liboval si nad vrchovatým talířem jeden z jedlíků v restauraci na náměstí.
Šlo o svátek
Chov hus patřil kvůli masu, sádlu a peří k důležité části zemědělské produkce v Čechách i na Moravě. U vesničanů byla jídlem svátečním, na panský a měšťanský stůl přicházela častěji.
Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!