Invaze vetřelce v českých lesích: 7 SMRTÍCÍCH CHAPADEL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Invaze vetřelce v českých lesích: 7 SMRTÍCÍCH CHAPADEL!

Houba se rozvinula do své strašidelné krásy.
Houba se rozvinula do své strašidelné krásy. (Foto Dalibor Marounek)

Slabším náturám může pohled na něj při procházce přivodit šok. Páchnoucí houba zvaná květnatec Archerův vypadá jako mimozemský vetřelec a postupně obsazuje české lesy. Několik jich vyrostlo i na Liberecku.

Květnatec se na naše území dostal v šedesátých letech minulého století. „Zřejmě se rozšířil z Francie, kam se spóry dostaly s bavlnou. Původně pochází z Tasmanie,“ říká mykolog Dalibor Marounek, který květnatce v severních Čechách našel. Houba se »líhne« z vajíčka, které pukne. Objeví se sedm chapadel. Zpočátku jsou spojená, pak se rozvinou do okolí. Květnatec pokrývá sliz páchnucí jako hnijící maso. Houba tím láká hmyz, aby šířil její spóry. „Smrdí pořádně, už z dálky,“ potvrzuje mykolog. I když vypadá květnatec děsivě, nijak svému okolí neškodí. Jeho přítomnost v severních Čechách dokazuje, že si postupně zvyká na chladnější podnebí.

VIDEO: Nejjedovatější houba světa roste v českých lesích! Podívejte se: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.