Bělozubky nejmenší v Zoo Praha mají mladé: Tohle jsou minitrojčata | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bělozubky nejmenší v Zoo Praha mají mladé: Tohle jsou minitrojčata

Nepatrné růžové stvoření o velikosti hrášku se brzy promění v šedavou bělozubku.
Nepatrné růžové stvoření o velikosti hrášku se brzy promění v šedavou bělozubku. (Foto Aha! – Petr Hamerník, Roman Vodička)

Minitrojčata v Zoo Praha. Tři potomky přivedl na svět nový pár bělozubek, které jsou váhově nejmenšími savci světa. Jejich novorozeňata váží pouhých 0,2 gramu.

Nový pár přicestoval do Prahy z Drážďan. Byl to jeho první vrh, ale máma se o potomky vzorně stará a stále je krmí. Nebude dlouho trvat a budou velcí jako rodiče. Bělozubky v dospělosti váží kolem dvou gramů. Pak se jejich stravou stane hmyz. Loví takřka výhradně živou kořist, v pražské zoo nejčastěji cvrčky. Ti jsou nezřídka stejně velcí jako jejich lovci.

Skáčí 20 centimetrů
Bělozubky nejmenší nejsou pozoruhodné jen svou minivelikostí. „Jsou neuvěřitelně hbité. Běhají doslova jako kapky rtuti a dokážou skočit až do vzdálenosti 20 centimetrů, což je u tak malého tvora velmi neobvyklé,“ říká o nich kurátor chovu savců Pavel Brandl. Ve volné přírodě je najdeme poblíž lidských sídel ve Středomoří, ale obývají i ostrůvkovitě rozesetá místa v Africe a Asii. V Zoo Praha jich nyní žije 14.

Víte, že...
...bělozubky nejsou myši, jsou nejmenším druhem rejska, a tedy hmyzožravci? Jakmile se začnou rozmnožovat, rodí se mláďata zhruba každé čtyři týdny a rychle dospívají. Jako většina drobných tvorů se obvykle dožívají zhruba jednoho roku.

Porodnice v labyrintu
Aby se bělozubky úspěšně rozmnožily, potřebují »domov «. Chovatelé jim proto nabídli labyrint, který simuluje podzemní chodbičky a komory. V něm si tito hmyzožravci vytvoří hnízda z mechu a suché trávy. První pár přišel do Prahy koncem roku 2017 a první mláďata se v zoo narodila v březnu 2018.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.