Covid-19: Rekordních 506 pozitivních! Kde je nejvyšší riziko nákazy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Covid-19: Rekordních 506 pozitivních! Kde je nejvyšší riziko nákazy?

Testování v Tatiné na Plzeňsku, jednom ze současných ohnisek.
Testování v Tatiné na Plzeňsku, jednom ze současných ohnisek. (Foto ČTK/Hájek V., Chaloupka, V. Ross F.)

Ani v březnu, kdy epidemie Covid-19 zabrousila také k nám, nemělo Česko tak vysoký denní přírůstek nakažených jako v pátek. Za jediný den přibylo 506 nových případů, více než pětina jich byla v Praze. Podle epidemiologa Romana Prymuly (56) se virus šíří hlavně mezi sportovci a v nemocnicích. I přes hrozivý nárůst je ale prý situace pod kontrolou...

Podle údajů ministerstva zdravotnictví se od začátku epidemie na jaře do pátku Covid-19 nakazilo celkově 21 551 lidí. Těch, kteří se s nemocí právě potýkali, bylo přes 5078, což je dosud nejvíce. Rekordní byl i počet zjištěných případů za jediný den, a to 506. Jen pro srovnání: dosud nejvíce – 377 případů – za jediný den zaznamenali hygienici 27. března...

Pod kontrolou
Podle rezortu zdravotnictví není ale třeba se znepokojovat. Nárůst nových případů prý odpovídá masivnímu testování, testů se v pátek provedlo přes 8,6 tisíce. „Testujeme hlavně kontakty nakažených. Nejvíce případů hlásí Praha a střední Čechy. Důležité: počet těžkých pacientů neroste. Situaci nonstop monitorujeme a máme pod kontrolou, a to díky chytré karanténě,“ uvedl rezort. V Praze přibylo za den 129 případů a podle vládního zmocněnce a epidemiologa Prymuly se virus šířil hlavně v rámci sportovních klubů a zdravotnických zařízení.

Roušky plošně?
„Ohniska nejsou velká, ale jsou skutečně poměrně plošně,“ řekl Radiožurnálu Prymula. Se zavedením roušek, se kterými se počítá od 1. září například v hromadné dopravě či na úřadech, je podle něj v budoucnu možné počítat v regionech, kde epidemiologický semafor ukáže výraznější šíření Covid- 19 a více ohnisek. Celostátní zpřísnění opatření pak může nastat, pokud by výrazněji přibývalo hospitalizovaných s koronavirem a těch, kteří mají těžký průběh nemoci.

Kde od září musíme mít ústenky?
■ úřady a pošty
■ nemocnice, polikliniky, lékárny nebo domovy pro seniory
■ linky veřejné dopravy (i meziměstské a taxislužby)
■ vnitřní hromadné akce nad sto osob
■ volební místnosti
■ kostely, divadla a kina s účastí nad sto osob

Covid od jara doteď
Provedených testů celkem: 826 072
Potvrzených případů celkem: 21 551
Aktivních případů: 5078
Vyléčených celkem: 16 062
Zemřelých celkem: 411
Aktuálně hospitalizovaných: 108

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.