Železnice pod horou Vítkov: Do tunelu dnes naposledy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Železnice pod horou Vítkov: Do tunelu dnes naposledy!

A takhle bude komplex vypadat po dokončení v roce 2008. Ze starého tunelu bude cyklostezka.
A takhle bude komplex vypadat po dokončení v roce 2008. Ze starého tunelu bude cyklostezka. (Aha! – Karel Goldmann)

PRAHA – Poslední možnost dostat se do supermoderního komplexu tunelů pod vrchem Vítkov je právě dnes. Pak se celkem tříkilometrová stavba pro veřejnost uzavře až do prosince 2008, než na tzv. Nové spojení vjedou první vlaky.

Poslední možnost dostat se do supermoderního komplexu tunelů pod vrchem Vítkov je právě dnes. Pak se celkem tříkilometrová stavba pro veřejnost uzavře až do prosince 2008, než na tzv. Nové spojení vjedou první vlaky.

Trať Praha hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany a Holešovice je rozsáhlý komplex, z nichž nejznámější jsou dva nové železniční tunely pod Vítkovem a nová silniční estakáda Krejcárek. A právě sem se dnes můžete podívat. Stavba tunelů bude přístupná od Žižkova z křižovatky ulic Trocnovská a Husitská. Dostat se bude možné do obou tunelů, oba jsou už takřka dokončeny. „Práce v tunelech finišují a připravuje se montáž technologického zařízení, jako je vzduchotechnika, osvětlení, požární vodovod nebo bezpečnostní zařízení,“ řekl Aha! Tomáš Princ ze společnosti Skanska. „Dále probíhá příprava pro výstavbu železničního svršku, tedy zasypání štěrkem a pokládání kolejí. Připravuje se i montáž trolejí. Oboje se bude provádět na počátku roku 2008.“

Na východní straně kopce se buduje estakáda Sluncová, tělesa nových tratí a také cyklostezky, které vzniknou na místě staré tratě.

Nové spojení

  • Stavba zasahuje do území Prahy 2, 3, 8 a 9.
  • V blízkosti východního portálu bude zřízena trafostanice, která bude zajišťovat nezávislý zdroj napájení, osvětlení a větrání v tunelech.
  • Kolem trati bude umístěno 2807 metrů protihlukových zábran.
  • Nové spojení zvýší rychlost a propustnost tratí pražského železničního uzlu.
  • Trať propojí hlavní nádraží, Masarykovo nádraží, Libeň, Vysočany a Holešovice.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.