Rádce Aha! Tipy, jak vyzrát na zloděje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Rádce Aha! Tipy, jak vyzrát na zloděje

 (Profimedia)

Léto je nejen čas dovolených, ale i doba zlodějů, které lákají opuštěné domy a byty. Nenechte je zvítězit a snažte se jim maximálně ztížit jejich »práci«. Aha! nabízí 8 jednoduchých rad, jak snížit riziko vykradení na minimum.

Zapomeňte na chlubení přes sociální sítě
Sdílíte během dovolené fotky na Facebooku nebo jiných sociálních sítích? Sociální sítě jsou Zlaté stránky pro zloděje. Dejte si proto pozor, komu se vaše příspěvky ukazují.

Nespoléhejte jen na psa
Majitelé větších psů se domnívají, že jejich pes dokáže zloděje zastavit. „I u vycvičených psů se ve 20 % případů stává, že na zloděje nezaútočí,“ vysvětluje Tomáš Výlet, projektový manažer Bedo Ajax.

Přelepte si zvonek
Jak si zloděj snadno ověří, že nejste doma? Zazvoní. Pokud víte, že budete delší dobu mimo domov, nalepte na svůj zvonek štítek »Nefunguje«.

Domluvte se se sousedem
Poproste souseda, ať na váš dům nebo byt v době vaší nepřítomnosti dohlédne, a požádejte ho o vybírání poštovní schránky. Když je plná, dává nezvaným hostům jasně najevo »Nejsme doma«!

Změňte režim
Řada zlodějů si tipuje své cíle podle toho, kdy se tam svítí. Řešení? „Pořiďte si jednoduché spínací hodiny do zásuvky a nechte tímto lišáckým způsobem zapnout lampu namířenou do okna, i když nejste doma,“ radí Tomáš Výlet. A protože dům nebo byt by neměl působit opuštěným dojmem, nenechávejte zatažené závěsy.

Ukliďte zahradu
Před odjezdem na dovolenou projděte svou zahradu, jestli na ní nejsou věci, které mohou být snadno odcizené nebo použité k vloupání (například žebřík).

Vsaďte na kvalitu
Nepodceňujte kvalitu vstupních dveří. Nejlepší jsou bezpečnostní, ale určitě by měly mít kvalitní zámek, který má více západek. Nezapomeňte i na zabezpečení zadního vchodu, oken, balkonových dveří či garáže. Často stačí bezpečnostní fólie a dobrý zámek.

Zabezpečení vybírejte pečlivě
Vybíráte zabezpečovací systém? Disponuje různou bezpečnostní třídou a certifikací. A pokud se pro nějaký rozhodnete, nezapomínejte ho zapínat. „Existují chytré systémy, jejichž mobilní aplikace vám připomene systém zapnout, pokud překročíte práh domu a necháte váš systém vypnutý,“ říká Tomáš Výlet.

Tip: zkuste samolepku
Nemůžete investovat do zabezpečení tolik, kolik byste chtěli? Zkuste zloděje oklamat samolepkou, kterou nalepíte na okna nebo dveře, s nápisem ALARM! „Pokud zloděj zjistí, že je váš domov zabezpečený, vybere si cíl, který na první pohled zabezpečený není,“ dodává Výlet.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.