Svatba Jiřího Paroubka: Radotínský farář už čeká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Svatba Jiřího Paroubka: Radotínský farář už čeká!

Jiří Paroubek a jeho přítelkyně Petra Kováčová
Jiří Paroubek a jeho přítelkyně Petra Kováčová (Aha! Petr Novotný, Jakub Ludvík, ČTK)

PRAHA – Kde proběhne svatba šéfa ČSSD Jiřího Paroubka (55) a jeho přítelkyně Petry Kováčové (34)? Paroubek, člen Církve československé husitské, spadá pod její farnost v pražském Radotíně.

Zuzana Paroubková: Kvůli tomu sňatku vystoupím z církve!

Kde proběhne svatba šéfa ČSSD Jiřího Paroubka (55) a jeho přítelkyně Petry Kováčové (34)? Paroubek, člen Církve československé husitské, spadá pod její farnost v pražském Radotíně. A její farář Zdeněk Břeň už čeká, kdy se mu »bratr Paroubek« ohlásí! S plánovaným církevním obřadem svého exmanžela má ale velký osobní problém Zuzana Paroubková (50), s níž se šéf ČSSD rozvedl po 28letém manželství. „Pokud bude sňatek církevní, zvážím své setrvání v církvi, jelikož tím ve mně zklame základní hodnoty, které mě s ní spojují a ve které já věřím,“ řekla deníku Aha! Zuzana Paroubková.

Šéf ČSSD už o víkendu prohlásil, že i když je rodina jeho přítelkyně Kováčové zarytě katolická, svatba se bude konat u církve jeho vyznání, církve husitské. Paroubek patří mezi 120 registrovaných »oveček« radotínské farnosti. Bude svatba právě tam? „Zatím se neohlásil. I když není vyloučeno, že svatbu uspořádá v honosnějším prostředí ústředí církve v Dejvicích nebo v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí, ale patří sem, takže by obřad mohl proběhnout i v naší kapli,“ řekl včera deníku Aha! farář Zdeněk Břeň, který ALE za poslední rok Paroubka ve své kapli neviděl.

Mezi místy, kde by případně mohl mít Jiří Paroubek církevní sňatek, je ale třeba i Betlémská kaple a v úvahu přichází také Ústí nad Labem. Zde chtěl Paroubek původně dokonce kandidovat příští rok i na krajského hetmana, nakonec si to ale rozmyslel. „Bratr Paroubek k Ústí nad Labem zřejmě tíhne,“ usmívá se farář Zdeněk Břeň z radotínské farnosti. „Kromě jiného tam chtěl spolu s biskupem Karlem Bicanem, s nímž je v úzkém kontaktu, založit církevní gymnázium,“ dodal Břeň. Také je vám jméno tohoto biskupa povědomé? Ano, nedávno ho byly plné noviny. Vynucoval si totiž sex na 27letém muži, kterému pomáhal po návratu z vězení…

V husitské církvi je zatím i Paroubkova exmanželka Zuzana. „Jsem členkou, protože její myšlenky a ideály jsou blízké mým představám. Považuju ji za rozumně benevolentní a moudrou církev, která ctí rodinu a vede mladé členy k pravým hodnotám života,“ říká Zuzana Paroubková. Plánovaná svatba exmanžela v husitském kostele ji ale psychicky rozhodila. „V tomto případě a v situaci, do které se já nikdy nedostanu, bych považovala za dostačující civilní sňatek. A pokud bude sňatek církevní, zvážím své setrvání v církvi, jelikož tím ve mně zklame základní hodnoty, které mě s ní spojují a ve které já věřím,“ prohlásila včera paní Zuzana.

Husita Paroubek
  • Paroubek se hlásí k Církvi československé husitské a tvrdí o sobě, že byl prvním českým premiérem, který chodil veřejně na bohoslužby. „Možná si někdo ze mě zase bude dělat legraci, ale Boha si představuji jako někoho, kdo má velmi rád lidi, život, kdo chce, aby byli všichni šťastní. Nechci si představovat Boha jako někoho, kdo je zachmuřený, komu se nepříčí násilí a neštěstí,“ řekl před časem.
  • Před svatbou v husitském kostele s katoličkou Kováčovou bude muset podle některých duchovních husitské církve podstoupit pokání, protože se teprve před měsícem rozvedl se Zuzanou Paroubkovou. Jiný názor má ale farář husitské církve Zdeněk Břeň. „Je to jenom na jeho rozhodnutí a svědomí,“ říká.
Církev československá husitská
  • Třetí nejpočetnější církev v Česku - hlásí se k ní 100 000 lidí.
  • Od katolíků se „husité“ liší jiným pohledem na osobu Krista, přijímáním podobojí, svěcením žen či nevyžadováním celibátu u knězů.
  • Církví otřásl začátkem roku sexuální skandál. Její biskup, ženatý Jan Bican (55), totiž požadoval sex po 27letém Lukášovi Bořeckém, kterému pomáhal po návratu z vězení. Biskup byl pak do vyřešení kárného řízení zbaven všech funkcí. Na stránkách církve ale dosud figuruje jako člen Ústřední rady Církve…
Budou pít z kalicha…

A jak by Paroubkův svatební obřad pod vedením faráře Břeňa probíhal? Budoucí novomanželé by prý neprocházeli rituály odlišnými od svateb u jiných církví. „Nejvíce odlišný je moment, kdy si připíjejí mešním vínem z jednoho kalichu, čímž symbolizují společnou cestu dalším životem,“ vysvětluje farář. „U nás není nejdůležitější samotný obřad, svátost je především v manželství samotném. Doufám, že si to bratr Paroubek uvědomuje,“ poznamenal v souvislosti s nedávným rozvodem šéfa ČSSD a narušením svátosti manželské jeho nevěrou.

Svatba po »husitsku«
  1. Oddávající kněz se pomodlí a zazpívá.
  2. Snoubenci v pokleku odpovědí na otázky kněze například jestli přestupovali Boží přikázání, a litují způsobeného zla.
  3. Duchovní se snoubenců »zeptá před Bohem«: „Přijímáte jeden druhého jako dar a pomoc od Hospodina?“. Snoubenci odpovědí: „Ano“.
  4. Duchovní se obrátí k Paroubkovi: „Chceš milovat a ctít Petru Kováčovou, kterou ti Bůh svěřuje za manželku, a vést s ní život podle Božích přikázání po všechny dny, dokud budete živi?“ Paroubek odpoví: „Ano s Boží pomocí.“ Na stejný dotaz odpoví i Kováčová.
  5. Každý zvlášť zopakuje manželský slib.
  6. Duchovní spojené ruce snoubenců obváže štólou a modlí se za ně. Po výměně prstenů novomanželé řeknou: „Co jsme my dva v Hospodinově jménu přísahali toho ať je Hospodin svědkem mezi mnou a tebou.“
  7. Paroubek s Kováčovou podrží kalich a jeden po druhém se z něj napijí.
  8. Novomanželé Paroubkovi se políbí.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.