Opravený zámek v Peruci: Z ruiny je opět skvost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Opravený zámek v Peruci: Z ruiny je opět skvost!

Zámek před rekonstrukcí.
Zámek před rekonstrukcí.  (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Roky chátral a byl pro ostudu. Nyní ale rokokový zámek v Peruci na Lounsku zase vypadá skoro jako nový! Po pěti letech a rekonstrukci za desítky milionů včera znovu přivítal návštěvníky.

„Máme za sebou kompletní opravu celého severního křídla a části západního. Rekonstrukce prozatím vyšla na několik desítek milionů korun, není ale konečná. V současnosti řemeslníci pracují na dalších částech zámku,“ přiblížil spolumajitel zámku Pavel Ondráček s tím, že většinu nákladů pokryly dlouhodobé úvěry.

Zrestaurovali fresky

„Bylo nutné vyčistit podlahu od nánosu betonu. Odkrýt jednu dlaždici trvalo i čtyři hodiny. Velmi náročná byla také restaurace půdních stropních fresek a trámů. Povedlo se nám z barabizny vytvořit důstojný historický skvost,“ popsal Ondráček. Řemeslníky a restaurátory následně vystřídali stěhováci, kteří vrátili zámeckých sálům a chodbám jejich tvář.

35 starých kamen

„V komnatách je původní nábytek z 18. století, máme tu také historická kachlová kamna. Těch je v celém zámku kolem pětatřiceti,“ vypočítává Ondráček. Na stěnách pak visí vzácné obrazy významných malířů 16., 17., a 18. století. „Ty jsme si vypůjčili od různých soukromníků a institucí,“ uzavřel hrdý spolumajitel.

Nesmělo se tam

Mezi prvními návštěvníky se objevila také pamětnice Blanka Hejzlová (72). „Já to tady pamatuju z dob, kdy jsem chodila do školy. Ten zámek postupně zchátral a nakonec se už do většiny jeho částí ani nesmělo,“ zavzpomínala seniorka. Současný stav po náročné opravě ji velmi mile překvapil. „Je to nádherné, jsem ráda, že se to podařilo majitelům takto zachránit. Krása,“ zhodnotila.

Na přípravu měly jen týden

Práci s otevřením opravených částí zámku měli nejen dělníci a řemeslníci, ale také mladé průvodkyně. „Dostaly jsme šibeniční termín. Museli jsme se ta historická fakta naučit během jediného týdne. Mám z toho hlavu jak věrtel,“ svěřila se průvodkyně Jitka Ďurčová (27). Zároveň ale pochválila návštěvníky, kteří jsou podle ní nadšení a velmi milí. „Dokonce jsem už dostala malý dárek a to vedu teprve druhou výpravu,“ usmívá se mladá žena.

Vykradli ho zloději

Zámek Peruc má za sebou náročné období. Nejen, že se do něj silně zakousl zub času, před 9 lety ho navíc vykradl gang zlodějů umění. „Z tehdejší galerie v jižním křídle zámku odnesla šestice zlodějů čtyři olejomalby Emila Filly,“ zavzpomínal Ondráček. Během jediného měsíce se ale policii podařilo ukradené obrazy získat zpátky a zlodějský gang poslat před soud. Ten hříšníkům rozdal tresty vězení od tří do 9,5 roku.

Spor o galerii

Obrazy Emila Filly se už na zámek anevrátily. Kvůli špatnému stavu prostor galerie skončily prozatím v lounské centrále Galerie Benedikta Rejta, která se o malby stará. Spolu s Ústeckým krajem navíc podala na majitele zámku žalobu za průtahy při rekonstrukci jižního křídla, kde měla vzniknout pamětní síň slavného malíře. Majitel Pavel Ondráček je z postupu úřadů v rozpacích. „To jižní křídlo je v podstatně horším stavu. Namísto, aby nám kraj, který zámek nechal zchátrat, pomohl s opravou, hází nám klacky pod nohy,“ postěžoval si.

Kdy a za kolik?

Kdy: Každý den od 10. do 17. hodiny

Za kolik: Dospělý 220 korun, děti od 80 do 120 korun, senioři 160 korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.