S alimenty pro samoživitelky pomůže stát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

S alimenty pro samoživitelky pomůže stát?

Jana Maláčová
Jana Maláčová (Blesk:Daniel Cernovsky)

Svízelnou situaci samotných matek, kterým nezodpovědní otcové dětí neposílají alimenty, se mají dočkat pomoci od státu. Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném a nyní ho bude posuzovat Sněmovna.

Návrh předložila na jednání kabinetu, který poprvé od března nejednal formou videokonference, ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD). Pomoc státu podle ní bude mít jasná pravidla. Dávka by dosáhla nejvýš 3000 korun měsíčně a úřad práce by ji vyplácel nejdéle dva roky. Podmínkou ale je, aby rodič nedostal peníze na dítě čtyři měsíce a předložil doklad, že je na dlužníkovi začal vymáhat v exekuci či u soudu. Nemusel by tedy podávat trestní oznámení, jak se o tom původně uvažovalo.

Pohledávky bude po neplatiči vymáhat úřad práce. Počítá se s tím, že by se ročně sešlo asi 24 tisíc žádostí o náhradní výživné a vyplatilo by se víc než 860 milionů. Zpět by se pak mohla vymoci asi desetina. Pokud zákon schválí Sněmovna i Senát a podepíše prezident, měl by platit od 1. července 2021. Ministryně ale očekává v parlamentu bouřlivou debatu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.