Záměna miminek: Policie: Může jít o obchod s dětmi! Už dříve se tam s nimi kšeftovalo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Záměna miminek: Policie: Může jít o obchod s dětmi! Už dříve se tam s nimi kšeftovalo

Jaroslava Trojanová a Libor Broža z Jabloňova na Žďársku s malou Nikolkou, kterou deset měsíců vychovávali jako vlastní.
Jaroslava Trojanová a Libor Broža z Jabloňova na Žďársku s malou Nikolkou, kterou deset měsíců vychovávali jako vlastní. (ČTK)

TŘEBÍČ – Desetiměsíční holčičky, Veronika a Nikolka, které zaměnili po porodu v třebíčské nemocnici, stále ještě nejsou u biologických rodičů. Podle psychologů bude muset být jejich stěhování ke skutečné mámě a tátovi velmi pomalé.

Bože, ten kraj je snad prokletý! Na Vysočině trpí děti i rodiče! Tři nelidské případy za deset dní!

Desetiměsíční holčičky, Veronika a Nikolka, které zaměnili po porodu v třebíčské nemocnici, stále ještě nejsou u biologických rodičů. Podle psychologů bude muset být jejich stěhování ke skutečné mámě a tátovi velmi pomalé. Kraj Vysočina, který se s problémy dětí potýká až neuvěřitelně často, zatím nabídl rodičům dvoudenní seznamovací program. Nemocnice už prý zná jméno zdravotníka, který má neuvěřitelnou záměnu na svědomí. A policie dokonce případ vyšetřuje jako obchodování s dětmi! Něco podobného se v porodnici totiž stalo už před třemi lety!

„Neradi bychom někoho unáhleně obvinili,“ vysvětlil Pavel Hájek, náměstek hejtmana kraje Vysočina, proč nechtějí prozradit jméno možného pachatele. Jasné ale je, že se zaměstnanci porodnice dopustili hrubých chyb. „Nešlo o chybu jednotlivce, selhal celý systém! Nešťastnou náhodu za daných okolností spíše vylučuji,“ uvedl pro server iDnes.cz porodník Vít Unzeitig s tím, že i kdyby někdo dítě zaměnil úmyslně, museli na to lékaři při dalších kontrolách přijít.

Policie tak případ prošetřuje jako obchodování s dětmi. Už před třemi roky totiž tamní dva zdravotníky kvůli podílu na obchodování s dětmi vyšetřovala. Jedním z nich byl i primář Václav Žižlavský. Jeho stíhání bylo nakonec zastaveno, ženy, které chtěly prodat děti za 150 tisíc korun, dostaly podmínky. Primář však nyní čelí dalšímu obvinění – zpovídá se ze smrti jiné rodičky.

Kraj má v případu vyměněných holčiček jasno. „Naším cílem teď je, aby se děti dostaly co nejdříve k biologickým rodičům,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Věra Švarcová. To však nemusí být tak jednoduché. Jaroslava Trojanová se totiž s Nikolkou nechce rozloučit a pomoci jí budou muset psychologové. O odškodné však chtějí rodiny bojovat společně.

Přímo vedení třebíčské nemocnice se o záměně novorozenců v jejich porodnici odmítá bavit. „Zřejmě chce celou situaci nejprve důkladně prověřit a na základě zjištěných výsledků přijmout adekvátní opatření, aby se podobná havárie už neopakovala,“ dodal Unzeitig.

Jak se značí miminka?

Naprostá většina porodnic, včetně zahraničních, používá stejný systém. Po porodu označí nesnímatelným páskem či přívěskem matku i dítě. Novorozenci navíc porodní asistentka na stehno napíše příjmení tzv. enciánovou modří, někde i číslo z náramku nebo přívěsku napíší miminku na záda.

A tohle jsou další případy z Vysočiny

  • Záhadné úmrtí
    HUMPOLEC – Podezřelé čtvrteční úmrtí asi měsíčního dítěte v Humpolci na Pelhřimovsku prověřují kriminalisté. Dítě údajně našla matka již mrtvé. Vypověděla, že děťátko nakrmila sunarem a nechala ležet. Když se jí zdálo, že je divně dlouho potichu, šla se na něj podívat. A když zjistila, že nejeví známky života, přivolala k němu záchrannou službu. Podle ní se udusilo zvratky.
  • Odložené dítě
    PELHŘIMOV – Na toaletě oddělení pelhřimovské nemocnice našli zaměstnanci před čtrnácti dny odložené děvčátko. Novorozenec byl nalezen u diabetologické ambulance u rehabilitačního oddělení. Dveře záchodu byly nejspíše cíleně otevřené, aby ho lidé našli.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.