Pandemie v Česku: Na co všechno máte nárok | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pandemie v Česku: Na co všechno máte nárok

Kadeřnictví Jezerka
Kadeřnictví Jezerka  (Blesk:David Malik)

Pomalu se vracíme k normálnímu životu, a tak teď po týdnech špatných zpráv kvůli koronaviru přicházejí ty dobré. Pro rodiče dětí, které ze dne na den musely zůstat doma, to je určitě ta, že budou moci do prázdnin zůstat s dětmi bez újmy na penězích. Novinek je ale víc.

Pro řemeslníky
EET s delším odkladem?
Elektronická evidence tržeb by se nových profesí, mezi něž patří řemeslníci, ale i lékaři či advokáti, měla týkat až koncem června 2023. Tak to navrhl Senát s tím, že EET by do té doby využívali jen ubytovací a stravovací služby a obchodníci, kteří se zapojili v letech 2016 a 2017. Svou vizi senátoři poslali Sněmovně, která ale může návrh přehlasovat většinou poslanců. Vládní předloha počítá s přerušením povinnosti užívat EET do konce letošního roku, a to i pro profese, které se měly v poslední vlně zapojit už nyní.

Pro firmy
Nové půjčky na dosah
Další z programů, jimiž stát podporuje firmy tím, že jim ručí za úvěry, je na spadnutí. Vláda takzvaný Covid III projedná podle vicepremiéra Karla Havlíčka (50, za ANO) už v pondělí a padne na něj 150 miliard. „Program odpovídá době války, kdy je potřeba do ekonomiky pumpovat obrovské částky. Bude to největší záruční schéma, které kdy v Česku vzniklo,“ řekl. Programy pomoci odstartovaly 15. března a v Covid I a Covid II jsou podle vicepremiéra nyní potvrzeny záruky v hodnotě 10 miliard korun. Žádostí se ale nahrnulo na dvojnásobnou částku, nyní se přitom stihne vyřídit za 1 až 1,5 miliardy měsíčně. Havlíček ale upozornil, že ne všechny žádosti firem budou vyřízeny kladně. „Není to automatický bianko šek,“ řekl s tím, že banky mohou vyhodnotit i přes státní záruky úvěr jako nesplatitelný a firma ho nezíská.

Pro podnikatele
Odklad pojistného
Firmy si budou moci odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dlužné částky by platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Návrh zákona nyní Sněmovna poslala do Senátu.

Pro zaměstnance
Mzdu vyplatí úřad práce
S těžkou ekonomickou situací se mohou firmy ocitnout v platební neschopnosti, zaměstnanci se ale o svoji dlužnou mzdu budou moci přihlásit na úřadu práce. Zákon po schválení Senátem jde k podpisu prezidentovi. Jakmile se úřad práce o platební neschopnosti zaměstnavatele dozví, vyvěsí informace na své úřední desce. Poté mohou lidé o peníze požádat do pěti měsíců a 15 dnů. Získat mohou dlužnou mzdu za tři měsíce. Za měsíc částka nesmí překročit 1,5násobek celostátní průměrné mzdy z předchozího roku.

Pro kluby
Miliarda na sport
Překonat dopady epidemie koronaviru má sportovním klubům pomoci až miliarda korun. Národní sportovní agentura bude moci tyto dotace rozdělovat sportovním organizacím a majitelům či provozovatelům sportovišť už letos, nebude muset čekat na příští rok. Návrh zákona po schválení Senátem putuje k podpisu prezidentovi.

Pro rodiče
Ošetřovné bez krácení
Školy se otvírají dalším žákům, kdo ale své děti do tříd nepošle, nepřijde o ošetřovné. To bude dál činit 80 procent denního vyměřovacího základu, přestože se uvažovalo o zkrácení na 60 procent. Zaměstnanec by podle návrhu, který ve středu večer schválila Sněmovna, peníze na dítě do 13 let pobíral do konce června. Důvody, proč do otevřené školy nebo školky dítě nepošle, ale musí uvést na předepsaném tiskopisu. Rozhodnout se tak může, pokud by mohlo být ohroženo zdraví dítěte či jiného člena domácnosti. K dalším vážným důvodům bude patřit omezená kapacita nebo provozní doba školského zařízení i jiná opatření kvůli koronaviru.

Kdy se půjde do školy
PŘEDŠKOLÁCI – mohou se vracet podle toho, jak jsou nyní školky otevírány. MLADŠÍ ŠKOLÁCI – návrat je možný od 25. května, ve skupinách nejvýš 15 žáků. STARŠÍ ŠKOLÁCI – po menších skupinkách budou zřejmě smět do tříd žáci druhého stupně ZŠ v červnu.
DEVÁŤÁCI – připravují se na přijímací zkoušky už od 11. května formou konzultací či třídnických hodin.

COVID-19 AKTUÁLNĚ
ČESKO: 8330 NAKAŽENÝCH, 292 MRTVÝCH A 5227 VYLÉČENÝCH
V době včerejší uzávěrky Aha! bylo v České republice 8330 lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. V souvislosti s nemocí Covid-19 jich 292 zemřelo. Celkem 5227 osob se uzdravilo, tudíž bylo 2811 lidí aktuálně nemocných.

DĚTSKÉ TÁBORY OD 27. ČERVNA
Letní tábory se při zachování příznivé epidemiologické situace budou moci uskutečnit od 27. června. Na podmínkách se dohodli zástupci organizátorů s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Podle ní by maximální počet dětí i pořadatelů neměl přesáhnout 500 lidí, u stanových táborů stovku.

V BRNĚ DEZINFIKUJÍ Z DRONU
Městská část Brno-sever zkoušela dezinfekci veřejných míst z dronu (na snímku). „Jde o efektivní dezinfekci, její nanášení je tímto způsobem rychlejší než nanášení ruční,“ uvedl starosta Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu). Test byl zdarma, o cenách zatím s firmou nejednal.

ZA TESTY 1674 KORUN
Ministerstvo zdravotnictví začne ode dneška regulovat maximální cenu testu pro samoplátce. Stát bude nejvýše 1674 korun. Proti ceně se ale ohradil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Podle našich informací je nákladová cena 350 korun, cena by proto neměla přesáhnout 500 korun,“ uvedl.

TESTUJÍ BUNĚČNOU IMUNITU
Vědci z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zkoumají buněčnou imunitu proti nemoci Covid- 19, což by mohlo pomoci v léčbě nemoci. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské by buňky vyléčených pacientů mohly transplantací pomoct dosud nakaženým lidem. Poznatky budou badatelé sdílet s odborníky ve světě.

TAXI MAJÍ ZÁSTĚNY
Někteří provozovatelé taxislužeb začali do svých vozů kvůli pandemii koronaviru instalovat plastové zástěny, které oddělují řidiče a jejich zákazníky. Mezi prvními se zástěny objevily ve vozech pražské taxislužby Modrý anděl, následoval Bolt a nyní i Uber.

ZDRAVOTNÍ PÉČI NEOVLIVNÍ
Zdravotní péče v Česku nebude podle náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny Davida Šmehlíka ovlivněná negativním vývojem ekonomiky. Očekává nárůst peněz do zdravotnictví i v roce 2021. „Řešíme, jakým způsobem zohlednit dopad Covid-19 na financování poskytovatelů zdravotních služeb, probíhá i dohodovací řízení o nastavení úhrad pro rok 2021,“ uvedl Šmehlík.

ŠPANĚLKA (113) SE UZDRAVIILA
Chorobu porazila i nejstarší žena Španělska, María Brañasová (113, na snímku). Podle BBC měla v domově důchodců jen lehké příznaky a nemusela do nemocnice, přitom dva sousedé tam zemřeli. „Už je zase sama sebou, chce mluvit, přemítat,“ raduje se její dcera na Twitteru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.