Českým restaurátorům se podařil unikátní objev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Českým restaurátorům se podařil unikátní objev!

Restaurátorka v Jindřichově Hradci.
Restaurátorka v Jindřichově Hradci. (Foto Národní památkový ústav)

Nečekaný objev přineslo restaurování tří vzácných vlámských tapisérií. Památkáři zjistili, že nejstarší z nich nemá v Evropě obdoby.

Památkáři nechali v jindřichohradeckých gobelínových dílnách zrestaurovat poškozené textilie z depozit zámku Hluboká a Náměšť nad Oslavou. Nejenže se ukázalo, že na jedné tapisérii je jiná biblická dvojice, než se původně myslelo, ale navíc jde o mimořádnou vzácnost.

David a Abigail

„Teprve po důkladném vyčištění se objevily na oděvu nápisy postav, jde o Davida a Abigail ze Starého zákona. Po konzultaci s evropskými odborníky z Belgie lze říci, že tapisérie je už z konce 16. století. Žádná takto utkaná a výpravně řešená není dosud v Evropě k vidění,“ řekla Aha! kurátorka sbírek Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Kateřina Cichrová.

Pro veřejnost

Až poškozené textilie odborníci zrestaurují, spatří je poprvé v historii i veřejnost. V roce 2021 se objeví v nové expozici muzea na zámku ve Vimperku.

Víte, že...

...v Česku jsou pouze dvě dílny, které se specializují na restaurování tapisérií? Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí a uvedený Ateliér tapisérií v Jindřichově Hradci, který byl založen už v roce 1910.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.