Dnes se slaví... Den morseovky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnes se slaví... Den morseovky

Morseovka a telegraf patřily v polovině 19. století k nejrychlejšímu způsobu komunikace.
Morseovka a telegraf patřily v polovině 19. století k nejrychlejšímu způsobu komunikace. (Foto scom)

Abeceda sestávající z kombinací teček a čárek, která se před telefony hojně využívala k rychlé komunikaci, slaví dnes svůj den! Sice dnes morseovku nahradilo satelitní a rádiové spojení, ale rozhodně úplně nezmizela. Víte, co znamenají tři tečky, tři čárky a tři tečky?

A proč má zrovna dnes, 27. dubna, morseovka svůj den? V tento den před 229 lety (roku 1791) se totiž narodil její tvůrce Samuel Morse. Nebyl to jen americký vynálezce, ale i malíř a sochař. Navzdory své slabosti pro umění jej proslavil vynález telegrafu a morseovky.

Je pořád »in«
Určitě se najde spousta z vás, kteří jste se morseovku učili, ať už ve skautu, v pionýrském oddíle, nebo třeba na dětském táboře. Pro svou nenáročnost se Morseova abeceda dodnes využívá k signalizaci v nouzových případech, při výcviku vojáků a námořníků a v amatérské radiotelegrafii.

176 let od prvního spojení
Morse začal na elektrickém telegrafu pracovat už v roce 1832 a do roku 1844 vyvinul celý telegrafický systém (abecedu a technologii), což si nechal o pět let později, v roce 1849, patentovat. Původní kód se skládal ze zašifrovaných čísel, která se podle slovníku překládala do slov. To se ukázalo být ale zbytečně zdlouhavé, takže do kódu zapracoval i písmena a interpunkce. V roce 1844 uskutečnil Morse první telegrafické spojení, které proběhlo mezi Washingtonem a Baltimorem.

Zvukově a vizuálně
Morseovka může být předávána několika způsoby – zvukovým, nebo vizuálním zpracováním. Buď vysíláním krátkých a dlouhých tónů, psanou formou s čárkami a tečkami, formou světelných signálů, nebo pomocí praporků.

Zdokonalení
Morseova abeceda prošla v roce 1918 obměnou, aby byla co nejefektivnější. Nejčastěji používaným písmenům se přiřadily ty nejjednodušší znaky. Například písmeno E se od té doby vyjadřuje pouze tečkou. Původní telegrafický systém měl na přijímacím konci zařízení, které zaznamenávalo tečky a čárky na proužek papíru, posouvaný hodinovým strojem. Postupně se však uživatelé telegrafu stávali zkušenějšími a telegramy dovedli rozluštit pouhým poslechem.

CQD = SOS
Nejznámější signál předávaný pomocí morseovky – tři tečky, tři čárky, tři tečky, tedy SOS. Mylně bývá překládán jako »Save Our Souls« (v češtině: »Spaste naše duše«). Ale jde jen o mnemotechnickou pomůcku. Původně se totiž dříve vysílal tísňový signál CQD, tedy »Come Quick, Danger!«, přeloženo »Přijďte rychle, nebezpečí!«. Jenže v morseovce byl signál moc dlouhý a SOS se osvědčil jako krátká a jednoduchá kombinace teček a čárek.

MORSEOVA ABECEDA

znak      kód       pomocné slovo

A . – akát
B – . . . blýskavice
C – . – . cílovníci
D – . . dálava
E . erb
F . . – . Filipíny
G – – . Grónská zem
H . . . . hrachovina
CH – – – – chvátá k nám sám
I . . ibis
J . – – – jasmín bílý
K – . – krákorá
L . – . . lupíneček
M – – mává
N – . nástup
O – – – ó náš pán
P . – – . papírníci
Q – – . – kvílí orkán
R . – . rarášek
S . . . sekera
T – trám
U . . – uličník
V . . . – vyučený
W . – – Waltrův vůz
X – . . – Xénokratés
Y – . – – Ýgar mává
Z – – . . známá žena

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.