Máte »pojistku na blbost«? Na zajištění odpovědnosti se nevyplatí škudlit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Máte »pojistku na blbost«? Na zajištění odpovědnosti se nevyplatí škudlit

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

﷯Vytopili jste sousedy, váš pes někoho pokousal nebo dítě něco rozbilo v obchodě? Pokud máte uzavřenou »pojistku na blbost«, neváhejte ji uplatnit.

Vyjde na pár stovek

Pojištění odpovědnosti, lidově pojistku na blbost, nabízí téměř každá pojišťovna, ať už samostatně, nebo jako doplněk pojištění domácnosti či nemovitosti. Ročně vyjde na pár stovek, záleží na tom, jak velkou škodu za vás pojišťovna v případě škody maximálně uhradí. „Cena pojistky na blbost se pohybuje od 600 do několika tisíc korun za rok,” vysvětluje Aleš Žárský z pojišťovací služby Rixo.cz.

Pozor na nízký limit

Největší chybu, kterou podle Žárského lidé dělají, je přílišná šetrnost. „Chtějí ušetřit pár stovek ročně a nastavují si příliš nízký limit pojistného krytí, který pak nestačí k zaplacení celkové škody. Optimální je limit 10 milionů korun,“ říká Žárský.

Jak řešit škodu?

*Nafoťte, co se stalo, a co nejdříve škodu nahlaste pojišťovně. A pozor! Škodu nehlásí poškozený, ale ten, kdo ji způsobil.

*Pro nahlášení si připravte číslo pojistné smlouvy, datum, čas a místo vzniku události, identifikační údaje poškozeného a také popis, co se stalo.

*Poškozený bude muset dokázat, že jste mu škodu způsobil vy (fotografie, svědci). Pojišťovna může chtít doklady od poškozených věcí.

*Jakmile pojišťovna případ posoudí, vyčíslí odškodnění a vyplatí peníze v souladu s podmínkami pojištění.

6 situací, kdy vám pojištění nepomůže

*Pokud způsobíte škodu na svém vlastním majetku (např. vám dítě polije počítač), pojištění vám nepomůže. A nevztahuje se ani na škody způsobené mezi příbuznými.

*Pozor si dejte i na škodu, kterou způsobíte svému zaměstnavateli. Pojištění občanské odpovědnosti totiž platí jen mimo práci. Pracovní případy řeší pojištění odpovědnosti z výkonu povolání.

*Smůlu máte v případě, kdy se vědomě chováte riskantně a způsobíte někomu škodu. Např. když váš volně pobíhající pes někoho pokouše.

*Většinou není možné uplatnit škodu na půjčených nebo pronajatých věcech. „Obzvlášť pozor by si na to měli dávat lidé žijící v nájemním bydlení, ale i každý, kdo si čas od času půjčí od kamaráda drahé nářadí nebo třeba lyže,“ říká expert.

*Nevztahuje se na situace, kdy škodu způsobíte úmyslně nebo pod vlivem alkoholu či drog.

*Plánujete dovolenou v Egyptě nebo v Turecku? Zkontrolujte si, na jakém území vaše pojistka platí. Někdy platí jen pro Česko nebo v rámci EU.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.