Koronavirus: Jak zvládnout karanténu s dětmi a prarodiči? A pozor na další změny v obchodech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Koronavirus: Jak zvládnout karanténu s dětmi a prarodiči? A pozor na další změny v obchodech!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Žijí už týden a den v uzavřené oblasti na Olomoucku, z níž nesmí vycestovat 27 000 lidí. Radka (42) z Litovle popisuje, jak hrozné bylo čekání na testy a oznámení jejich výsledku. „Jsme pozitivní všichni čtyři,“ řekla.

Otec rodiny přišel v práci, ještě před vyhlášením mimořádných opatření, do kontaktu s nakaženými. Těm v té době bylo dobře, ani oni sami nic netušili.

Vědí, na čem jsou...

V pondělí před týdnem byla oblast uzavřena. „Do středy jsme čekali na odběry. Už to samo, když přišli zdravotníci v těch skafandrech, byla úleva. Večer jsme pak měli černé na bílém, co jsme tušili. Od kolegy to chytil manžel a od něj já i oba synové,“ prozradila žena a dodala: „Ne, že by z té informace člověk jásal, ale alespoň víme, na čem jsme. I když teď mám zase strach, protože vím, že se na to i umírá.“

Dítě do špitálu

Zatímco otec a nejstarší syn mají spíše mírnější příznaky onemocnění, nejmladší syn skončil na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. „Měl několik dní horečky. Jakmile se dostal do špitálu, začal se lepšit. Teď už je bez horeček, tak to snad bude dobré,“ konstatovala Radka, která se také necítí nejlépe. „Zhoršuje se mi kašel a špatně se mi dýchá,“ prozradila Aha!.

Nakoupili jim

Nejvíce ji však zlobí, že přestože je její syn první Litovle, kdo musel do nemocnice, nikdo se nezajímal o jeho zdravotní stav. „Ono mě vůbec štve, že se o nás nikdo nezajímá. My jsme v karanténě, nikam nesmíme, ale že by někdo z kompetentních míst zavolal a zeptal se, jestli něco nepotřebujeme, to ne,“ povzdechla si a dodala: „Naštěstí nás neustále kontaktují kamarádi, rodina a známí. Dnes mi švagrová vystála frontu na léky a se švagrem nám nakoupili. Psychicky mě drží maminka se sestrou. Jinak ale fakt nikoho nezajímáme.“

71 pozitivních případů

V oblasti Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, která je už týden uzavřena kvůli šíření koronaviru, je nyní 71 pozitivních případů. V celém Olomouckém kraji to je pak 97 osob.

Češi vyvinuli nový respirátor: Ochrání víc než ty dosud nejlepší!

Čeští odborníci jsou opět o krok dál! Sice zatím ne ve výrobě léku na nový koronavirus, ale v ochraně proti němu. V Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze vyvinuli a na 3D tiskárně vyrobili respirátor, jehož speciální filtr vydrží asi týden a poskytuje vyšší ochranu než dosud používané masky FFP3. Od příštího týdne jich začne vyrábět až 10 tisíc kusů denně. Po domluvě s ministerstvem zdravotnictví je bude dodávat do fakultních nemocnic.

Šijí už i strážníci

Roušky se v Česku šijí už opravdu všude. Ke strojům zasedli i třebíčští městští strážníci. Z přestupkového oddělení vznikla improvizovaná dílna. Shodili uniformy, sedli k šicím strojům, vzali do ruky nůžky a žehličky. „Prioritně jsme se rouškami vybavili nejprve sami,“ říká zástupkyně šéfa strážníků Lucie Šerková. „K šicím strojům zasedly převážně ženské, ale chlapi stříhali látky a žehlili. Do třebíčské nemocnice jsme už v pondělí dodali celkem 70 kusů roušek,“ dodala.

Odborníci radí, jak pečovat o látkové roušky: POUŽITOU VLOŽTE DO PYTLÍKU!

Švadlenky zachraňují Česko, stroje vrčí dnem i nocí a látkovou roušku má už skoro každý. Jak o ni ale pečovat? Infektologové Státního zdravotního ústavu (SZÚ) radí, co dělat. „Roušku noste, dokud nezvlhne, tedy cca jednu až dvě hodiny. Pak se její účinnost snižuje,“ radí odborníci z oddělení epidemiologie infekčních nemocí.

Sáček při ruce

U sebe byste proto vždy měli mít roušek více. A nejen to! Na každou si vezměte igelitový pytlík. „Roušku si sundejte z obličeje bez kontaktu s přední zevní plochou a vložte do igelitového sáčku. Sáček uzavřete,“ radí. Pak byste si měli umýt nebo vydezinfikovat ruce a teprve potom si nasadit novou.

Vyvařte ji

Látkovou roušku lze používat opakovaně, je však třeba ji dezinfikovat. Není nutné používat žádnou chemii. „Látkovou roušku vyvařte ideálně na 90 stupňů po dobu cca pěti minut. Po usušení ji ještě vyžehlete z obou stran,“ radí odborníci.

Ideální je bavlna

Pokud si chcete ušít roušku vlastní, musíte zvolit správný materiál. „Ideálně bavlnu, hustě tkanou, například sypkovinu, z potahu na polštáře,“ doplňují odborníci SZÚ.

Polní špitál pro 500 lidí

V pavilonu G na brněnském výstavišti vyroste v případě nedostatečné lůžkové kapacity v nemocnicích krizová nemocnice. Pojme až 500 pacientů. „Jednáme s řediteli brněnských nemocnic o definitivní podobě polního špitálu. Potřebujeme znát jejich požadavky na rozmístění klíčových míst, aby byl efektivně zajištěn příjem pacientů a péče o ně,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Pavilon bude rozdělen pomocí mobiliáře, který mají Veletrhy Brno k dispozici.

„Předpokládáme, že to zvládnou zaměstnanci této městské společnosti za 48 hodin,“ řekla. Lůžka by měla dodat IKEA. V pavilonu výstaviště...

Záhada okolo prvního zemřelého v Česku • Kde senior (†95) virus chytil? Nakazil se v LDN!

Žil v domově pro seniory v pražských Kobylisích, trpěl chronickou srdeční chorobou, měl kardiostimulátor. Senior (†95) je první českou obětí koronaviru. Nákazu si přinesl z léčebny dlouhodobě nemocných LDN)! Ten organismus byl vyčerpán, bylo mu 95 let. Řekl bych, že spíš zemřel s koronavirem než na koronavirus,“ informoval náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Původce nedohledali

Kvůli zdravotním obtížím byl starý pán nějaký čas v »eldéence«. „Pak byl přeložen zpět do domova pro seniory, kde byl jeden a půl dne. Začal mít obtíže a byl převezen na Bulovku, takže se jednoznačně nakazil v té LDN,“ vysvětlila pro Aha! ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. V zařízení se koronavirem nakazili ještě dva pacienti, kteří byli s tímto mužem na pokoji, a dvě zdravotní sestry. „Původ nákazy nelze zpětně dohledat, neboť personál se nakazil ještě předtím, než byly zakázány návštěvy,“ doplnila Jágrová.

Testy a karanténa

Po prokázání nákazy v LDN okamžitě přijali bezpečnostní opatření, personál chodí v ochranných oblecích, pacienti, kteří s nakaženými přišli do kontaktu, byli vyšetřeni. Opatření přijal také domov pro seniory v Kobylisích, kde muž žil, 11 zaměstnankyň je nyní v karanténě. „Ostatní používají respirátory FFP2,“ informovala včera pražská radní Milena Johnová.

Jak přežít karanténu s dětmi a prarodiči?

Kolikrát jste si říkali, jak hezké by bylo zůstat pohromadě doma. V nynějších omezeních ta možnost je, ale... Jak zvládnout třeba měsíc doma s partnerem, prarodiči a dětmi v klidu? Dá to práci.

Vytvořte pohodu

Na televizi nespoléhejte, shodují se odborníci. Omezení mohou trvat týdny a také lákavá představa, že dětem obrazovka bude stačit, je bláhová. „Stejně tak dojem, že nastalá situace sama prospěje vztahům v rodině. Lidé jsou na sebe totiž zvyklí v omezeném čase. Jindy chodí do školy, do práce, večer mají další povinnosti, prohodí pár slov. A nyní spolu tráví celé dny tak, jak už to dávno neznají,“ řekl Aha! psychiatr Jan Cimický. Obzvlášť náročné může být soužití tří generací. I to ale zvládnete...

Jak na děti? Pomalu!

Na děti, hlavně ty starší, musíte opatrně. Společné aktivity navrhujte s ohledem na to, co je baví. Jsou proti vám ve výhodě. „Na rozdíl od předchozích generací nejsou tak naučené na venkovní zábavu s kamarády, mnohdy jim stačí tablet nebo telefon. A na tom karanténa nic nemění, tím získaly náskok,“ zdůraznil Cimický. Především jim vysvětlete, že karanténa nejsou prázdniny! V pracovní dny by měly dodržovat časový plán učení, oběda, volna. Prospěje, když se do dalších aktivit pustíte společně. Hry, ruční práce, kreslení a třeba i zahradničení na balkoně nechá hlavu odpočinout. Myslete i na to, že nejste supermani a nemusíte zvládat všechno. To, že vaše návrhy u dětí neuspějí vždy, není selhání. Zkuste se zeptat jich, co by s vámi chtěly dělat.

Babičku a dědu neučte

I k seniorům přistupujte opatrně. Lepší náladě prospěje, když zprávy budou sledovat omezeně, třeba dvakrát denně, ať zůstanou v obraze. Stále opakovaná varování totiž na náladě nepřidají. „Nesnažte se je něčemu učit, nejsou to děti,“ shodují se odborníci, kteří se seniory pracují. „Dejte jim spíše najevo, že jste připraveni naslouchat, povídat si o jejich vzpomínkách, drobnostech, které je zajímají. Můžete jim číst, společně třídit staré fotografie, dokumenty či knihy. Dělat to, na co jindy není čas.“ Nebo se naopak nechte učit od nich – vařit, péct, vyřezávat ze dřeva, vyrábět rybářské mušky... Dejte jim pocit užitečnosti.

Prostor partnerovi

I ten, s kým žijete roky, vás během společných hodin a dnů může překvapit, a to ne vždy mile. „Kromě klasické ponorkové nemoci hrozí špatně zvládané situace. Aby se lidé vyhnuli konfliktům, měli by si hlavně vzájemně dopřát prostor pro dřívější koníčky a zájmy, na pohodě pracovat,“ uvedl Cimický. Když už cítíte, že chcete bouchnout, zkuste se vydýchat. Teď máte možnost zrevidovat vše, co o partnerovi a třeba i dětech víte.

Vsaďte na příběhy do uší

Pro všechny je výborným prostředkem trávení volného času poslech audioknih. „Psychologové je doporučují proto, že obohacují slovní zásobu, odvádějí myšlenky jinam a přispívají ke snížení stresu. Navíc, každý si vzpomene, jak při vlastním marodění přečetl i celé knižní série – s audioknihou tak »čte« celá rodina pohromadě,“ říká Zuzana Turňová z nakladatelství OneHotBook.

Listujte a čtěte si

Přes e-shopy i aplikace se dnes dostanete kromě papírových i k elektronickým knihám. Rodiče třeba mohou měsíc zdarma využít kompletní knihovničku v aplikaci Booko, kde najdou přes 100 knížek v interaktivní podobě s rozhýbanými ilustracemi, hlasem vypravěče nebo hrami. Aplikace Storki zase baví teenagery, píšou a čtou se tu příběhy ve formě krátkých zpráv, obrázků a gifů.

Kino i divadlo v obýváku

Pozadu však nezůstávají ani filmové či divadelní sály, jen se přesouvají prostřednictvím sítě do obýváků svých diváků. Třeba projekt Aerovod.cz ve spolupráci s kiny v Praze, Brně či Hradci Králové provozuje internetové kino, v němž lze vidět i snímky oceněné Českým lvem. Ty a řadu dokumentů pak nabízí i stránka dafilms.cz. Živá vystoupení i filmy pak sledujte také na Mall.TV.

Myslete na pohyb

Recept na lepší náladu má i cvičitelka Hanka Toufarová. „Zásadní je, aby v našem těle pracoval každý sval správně. Když to tak není, udělá za něj práci jiný a je nakročeno k problému,“ vysvětlila. Přidala navíc tip na cvičení, které zvládne každý: Stoupněte si, kyčle, kolena a chodidla v jedné linii, špičky chodidel dopředu. Pánev nechte v přirozené poloze. Zpevněte svaly na nohou. Dejte ruce v týl, pak lokty vzad jako první, lopatky k sobě, ramena dolů. Hlava je v prodloužení páteře, dívejte se před sebe.

Ministr Plaga odhaduje: Školy otevřou nejdřív v půlce května: PŘIJÍMAČKY A PRÁZDNINY BUDOU...

Dvouměsíční letní prázdniny nebudou zkráceny! Podle ministra školství Roberta Plagy (41, ANO) s tím nepočítá ani jedna z krizových variant. Do škol by se děti podle něj mohly vrátit v půli května. Až se tak stane, budou se nejdřív dva týdny poté konat jednotné přijímací zkoušky. Maturity pak mají lhůtu tři týdny od návratu. Pokud se školy neotevřou do 1. června, zkouškám z dospělosti odzvoní.

Maturity

U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. „Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok,“ řekl ministr školství. Jestliže ale zůstanou školy i po konci května zavřené, maturitní zkoušky nebudou. Maturitní vysvědčení by podle Plagy učitelé vystavili na základě posledních tří vysvědčení studenta. Pokud by žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, škola by mu měla umožnit vykonat komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také. Varianta, že se maturity stihnou, vypadá takto: Ze společné části zkoušky bude vypuštěna písemná část z českého a cizího jazyka, bude tedy jednokolová. Maturitní testy by vyhodnotila samotná škola, nikoliv CERMAT, který školám předá podklady. „Oproti minulým letům budou zkráceny termíny pro vyhodnocení výsledků zkoušky, aby se uchazeči o studium dozvěděli vzhledem k okolnostem výsledek co možná nejdříve,“ vysvětlil Plaga. Stejně jako u maturit bude ministerstvo postupovat i v případě závěrečných zkoušek u učebních oborů.

Přijímačky

Jednotné přijímací zkoušky budou nejdříve 14 dní po návratu studentů do škol. Konkrétní termín jednotné přijímací zkoušky na střední školy, který bude letos jen jeden, poté stanoví ministerstvo školství. Zkouška by měla podle ministra proběhnout co nejdříve, protože se na ni žáci připravují dlouho. Obsah a forma se nemění. Ředitelé, kteří se rozhodli dělat i školní část přijímací zkoušky, stanoví jejich nové termíny v souladu s harmonogramem, který určí ministerstvo. „Pokud by nebylo možné realizovat jednotné přijímací zkoušky pro žáky z 9. tříd, došli jsme k závěru, že absolvování zkoušky na základě vysvědčení by situaci neřešilo. Spousty dětí mají stejné známky, doplňující kroužky – nejde to tak udělat plošně na vysvědčení,“ vysvětlil ministr Plaga.

Prázdniny

Zatímco šéf krizového štábu Prymula o víkendu řekl, že by se přikláněl ke zkrácení prázdnin, ministr Plaga včera školáky potěšil. Na prázdniny jim prý nikdo nesáhne. Vyloučil tak, že by výuka pokračovala v červenci nebo srpnu, jak se spekulovalo. „Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že dojde ke krácení letních prázdnin,“ konstatoval Plaga. Návrh na všechny změny by mohla už v úterý řešit Sněmovna.

Návrat do škol

Podle vyjádření šéfa krizového štábu Romana Prymuly (56) bude opatření, které uzavřelo školy, zrušeno až jako jedno z posledních. Tedy až bude šíření koronaviru pod kontrolou a nákaza na ústupu. Podle odhadu ministra Plagy by se školní lavice mohly zaplnit nejdřív v půli května. Není ale vyloučeno, že to bude později.

Víte, že...

...uzavření škol od 11. března jako opatření k zabránění šíření nebezpečného koronaviru se dotklo 1,7 milionu žáků a studentů?

Obchody jen pro seniory: Zase jiné časy! Nákupy od 8 do 10 hodin!

Senioři nad 65 let musí být v těchto dnech neustále ve střehu! Vláda totiž už podruhé mění hodiny, kdy jsou obchody vyhrazeny pouze jim. Od minulého čtvrtka to bylo od 10 do 12 hodin. Jak se ale ukázalo, důchodci chtěli nakupovat dřív. Hlavně proto, aby jim nikdo nevyfoukl zboží ve slevových akcích. Po jediném dni tak vláda změnila hodiny, kdy mohla tato nejohroženější skupina bezpečněji nakupovat, a to na 7 až 9 hodin. To ale zase nevyhovovalo těm, kteří chodí do práce a ráno si nemohli koupit ani rohlík... „U obchodů do 500 metrů čtverečních musí obchod garantovat, že pokud tam přijde senior, tak se o něj postará v určitém zvýhodnění a udělá mu určitý servis. Nově omezujeme provozovny nad 500 metrů čtverečních. Tam si mohou důchodci nakoupit od 8 do 10 hodin,“ objasnil včera další změnu vicepremiér Karel Havlíček (50, za ANO). Menší obchody dostanou výjimku. „To jsou třeba lahůdky, pekárny, menší obchody na vesnicích, kde je jedna prodejna. Mezi sedmou a osmou hodinou si tak může nakoupit široká veřejnost, která jezdí do práce a nemohla si ráno nakoupit,“ dodal Havlíček.

Svaz obchodu: Změna k horšímu!

Nejnovější změnu ale kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. „Dosavadní doba se začátkem v 7 hodin poskytovala maximální možnost ochrany nejohroženější věkové skupině. Senioři přicházeli do právě otevřených, čistých a vydezinfikovaných obchodů a nepotkávali se tam s žádnou další skupinou obyvatel,“ stojí v jeho prohlášení. Podle svazu také obchodníci sami „nemohou řešit vzniklé problémy během nákupů a potřebují pomoc především městské policie“.

Covid-19 aktuálně

ŠPANĚLSKO: NEJVĚTŠÍ POLNÍ NEMOCNICE

Ve stínu současné pandemie koronaviru se vedení města Madrid rozhodlo změnit konferenční centrum na polní nemocnici. V provizorních podmínkách vznikly prostory pro 1300 pacientů, během víkendu vojáci pomohli na místo dopravit zhruba 300 nemocných. Cílem Španělů je 5500 lůžek (z toho 500 pro intenzivní péči), což by z centra udělalo největší polní nemocnici v Evropě.

USA: JEŠTĚ MÉNĚ LŮŽEK NEŽ ITÁLIE

Současná situace ohledně koronaviru je v Itálii sice podstatně horší než v USA, přesto by se Američané měli obávat. Vyšlo totiž najevo, že v přepočtu na tisíc lidí má Amerika méně lůžek (2,8) oproti Itálii (3,2), kde je zdravotnictví na pokraji kolapsu a lékaři se ani nemohou věnovat všem nakaženým!

KONGO: V NEBEZPEČÍ JSOU I GORILY

Přestože zvířata se podle prvních zpráv koronavirem od člověka nemohou nakazit, ve světě už byly prokázány dvě nákazy psů. Problémy mají také gorily v národním parku v Kongu, které prý vykazují podobné symptomy (potíže s dýcháním) jako lidé. Údajně je to způsobeno jejich genetickou podobností lidem. Park byl již pro návštěvníky uzavřen.

1236 NAKAŽENÝCH, 7 VYLÉČENÝCH! P

očet lidí nakažených onemocněním Covid-19 včera v době naší uzávěrky v Česku stoupl na 1236. Nejvíce jich bylo v Praze, následují střední Čechy a Moravskoslezský kraj. Koronavirus si vyžádal jednu oběť. Už sedm pacientů se z nákazy vyléčilo.

KAMPAŇ O VIRU NA BILLBOARDECH

Kampaň ke koronaviru se objevila na stovkách billboardů v Česku. Na plochách jsou nápisy »Buď ohleduplný« a »Ven pouze s rouškou«. Nechybí ani kontakty na web vlády a upozornění na tísňovou linku 1212. „Cítíme se být spoluzodpovědní za celospolečenské dění, které nám není lhostejné,“ uvedl Richard Fuxa ze společnosti BigBoard.

ČTYŘI TISÍCE LIDÍ BEZ ROUŠEK

Přes čtyři tisíce lidí v Praze nedodrželo nařízení mít na veřejnosti zakrytý nos a ústa. „Ve většině případů je strážníci poučí a vyzvou k nápravě – nasazení roušky či jiné alternativy,“ řekla jejich mluvčí Irena Seifertová. Za porušení hrozí desetitisícová pokuta. Ve správním řízení, kam bylo oznámeno celkem 22 případů, může hříšník zaplatit i několik desítek tisíc.

NÁRODNÍ MUZEUM MÁ VÝSTAVY ONLINE

Muzea jsou sice zavřená, lidé ale zoufat nemusí. Národní muzeum otevřelo dvě výstavy online. Ty vytvořil tým muzea pomocí platformy vytvořené Akademií věd ČR. Zatím je k dispozici výstava Sametová revoluce – Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku. Kvůli vysokému rozlišení je lze prohlížet jen na počítačí či notebooku.

NOUZOVÝ STAV ŘEŠÍ U SOUDU

Městský soud v Praze v pátek projedná návrh na zrušení vyhlášení nouzového stavu. Podal ho jménem své manželky brněnský advokát David Zahumenský. Podle něj usnesení nesplnilo požadavky ústavního zákona. V soudní síni bude nanejvýš 15 zájemců z řad veřejnosti.

VYRÁBĚLI GELY BEZ POVOLENÍ

Celní úřad včera zakázal rodinnému lihovaru Žufánek z Boršic u Blatnice na Uherskohradišťsku výrobu dezinfekčního gelu. Podnik neměl potřebné povolení. Celníci však lihovaru s jeho vyřízením pomůžou. „Vycházíme obzvláště za současného nouzového stavu výrobcům dezinfekčních směsí maximálně vstříc. Povolení jsou podle dosavadních zkušeností vyřízena v řádu hodin,“ uvedla jejich mluvčí Martina Kaňková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.