Hance (13) odstranili čtvrtinu mozku a ona při tom byla vzhůru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hance (13) odstranili čtvrtinu mozku a ona při tom byla vzhůru!

Hanka čtrnáct dnů po operaci. Je v pohodě a žádné problémy nemá.
Hanka čtrnáct dnů po operaci. Je v pohodě a žádné problémy nemá.

PRAHA – Lékaři v pražské motolské nemocnici provedli jako první v republice unikátní osmihodinový zákrok na mozku. Teprve třináctileté Hance odoperovali část mozku postiženou epilepsií.

Unikátní operace v pražském Motole

Odstranění mozkové tkáně, odkud se šíří epileptické záchvaty, je jednou z léčebných technik, jak nemocnému pomoci. Jenže pacienti běžně po celou dobu operace spí. Hanka ale v narkóze nebyla! A na sále s doktory dokonce mluvila a popisovala obrázky, které jí ukazovali na počítači!

Hanka trpí epilepsií od dětství a nezabírají na ni žádné léky. V deseti letech podstoupila klasickou operaci. „Dosáhlo se však jen krátkodobého zlepšení, epilepsie se znovu vrátila,“ popisuje Pavel Kršek z dětské neurologické kliniky. Záchvaty a křeče, které nemoc způsobuje, Hanku začaly znovu trápit.

Podle lékařů bylo zapotřebí mnohem většího výkonu. „Bylo potřeba odstranit velkou část mozku, odkud vycházely epileptické záchvaty,“ říká Kršek. Při běžně používaných operačních metodách ale hrozilo poškození centra řeči a hybnosti. Hanka by mohla přestat mluvit, hýbat rukama nebo chodit. Doktoři proto museli najít způsob, jak odstranit část mozku a nepoškodit jeho jiné funkce.

„Při běžné operaci se pacientovi do dýchacích cest zavádí trubice, která umožňuje řízené dýchání. To v tomto případě nebylo možné, potřebovali jsme s pacientkou komunikovat. Na operačním stole ležela na boku, dostávala léky, aby část operace prospala. V průběhu jsme ji ale museli vzbudit. Zákrok tak probíhal jen v lokální anestézii. Mozek nebolí. Bolí kůže, podkoží, tvrdá plena mozková,“ vysvětluje Kršek.

Uprostřed operace lékaři Hanku vzbudili a testovali její řeč, hybnost a citlivost. Na notebooku jí ukazovali obrázky a ona je musela pojmenovávat. „Byla při plném vědomí. Pokládáním otázek a elektrickou stimulací dokážeme najít centrum řeči, hybnosti, citlivosti. Vytvořili jsme takzvanou mapu mozkové kůry. Podle ní neurochirurgové věděli, kterou část mozku odstranit,“ popisuje Kršek.

A výsledek operace? Výtečný! „Zákrok se povedl, k poškození mozku nedošlo. Zda se podařilo odstranit i epilepsii, nelze tak brzo posoudit. Výsledek se pozná za jeden až dva roky,“ říká Kršek. Podobný typ operace u dítěte pro epilepsii u nás zatím nebyl proveden. Operace je jednoznačně unikátní. Histologie, zkoumání odstraněné tkáně pod mikroskopem, navíc potvrdila, že v odoperované části mozku byly změny typické pro poruchu vývoje mozkové kůry způsobující epilepsii. Hanka by tak snad problémy mít již neměla.

Sama ale o operaci mluvit moc nechce. „Viděla jsem pana doktora, mluvili na mě. Jinak jsem nic necítila,“ popisovala včera těsně před odchodem z nemocnice domů. Nejhorší zážitek ale pro ni bylo stříhání vlasů. „Když mě stříhali, tak jsem brečela,“ říká smutně a hladí si krátkého čtrnáctidenního ježečka. Holení hlavy dělá často pacientům větší problémy než samotný zákrok.

Lékaři Hance odstranili čtvrtinu mozku. „Došlo k odstranění významné části mozkové tkáně. A je překvapivé, že pacient žije ještě lepší život než před operací,“ říká primář neurochirurgického oddělení Michal Tichý, který Hanku operoval, s tím, že řada důležitých mozkových center se totiž přestěhuje z nemocné do zdravé části mozku.

Epilepsie
Porucha mozku, která se projevuje opakovanými záchvaty. Jednoduše lze nemoc popsat jako rušičku, která narušuje normální funkce mozku. Operace mozku trpícího epilepsií je v posledních asi 20 letech běžnou součástí moderní léčby jak dospělých tak dětských pacientů. V pražské motolské nemocnici mají lékaři 70 procentní úspěšnost při chirurgické léčbě této choroby.

MOTORIKA - Centrum hybnosti. Při zjišťování místa musela Hanka hýbnout prsty u ruky.

SENSITIVITA - Centrum citlivosti. Místo označila lékařům Hanka, když ucítila brnění v rukou.

ŘEČ - Centrum řeči poznali podle toho, jak Hanka pojmenovávala obrázky.

RESEKČNÍ LINIE - Celou tuto část mozku museli lékaři Hance odstranit.


Autor: Tomáš LAMBERSKÝ
Foto Aha!: Petr NOVOTNÝ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.