Unikátní manta překvapila fotografa: Jen růžová to může být... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Unikátní manta překvapila fotografa: Jen růžová to může být...

Kolosální samec měří přes 3 metry.
Kolosální samec měří přes 3 metry. (Foto Twitter)

Při potápění už fotograf Kristian Laine viděl leccos. I přesto ho ale pod vodou stále může něco překvapit. Třeba jako unikátní růžová manta, na kterou narazil u ostrova Ladey Elliot poblíž Velkého bariérového útesu na severovýchodě Austrálie.

 Asi 3,3 metru velký samec, který je jediným růžovým zástupcem na světě, byl poprvé spatřen před pěti lety. Díky nezvyklé barvě dostal jméno Inspektor Clouseau podle detektiva z Růžového pantera. „Nikdy jsem neviděl ani neslyšel o růžové mantě, takže když jsem ji poprvé uviděl, myslel jsem si, že mě zlobí fotoaparát,“ směje se Laine. „Až když jsem večer zahlédl fotku růžové manty v místní restauraci, pochopil jsem, že to není vtip, a zkontroloval jsem, co jsem vlastně vyfotil,“ popsal v rozhovoru pro ScienceAlert.

Víte, že...
...růžový se už narodil? Zřejmě se jedná o nějakou mutaci spojenou s pigmentem. ...během pěti let, co se o rejnokovi ví, ho lidé viděli asi jen desetkrát?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.