Senioři unavení přes den jsou více náchylní na vážné choroby. Šlofík = infarkt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senioři unavení přes den jsou více náchylní na vážné choroby. Šlofík = infarkt!

Senioři unavení přes den jsou více náchylní na vážné choroby.
Senioři unavení přes den jsou více náchylní na vážné choroby. (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Siesta, šlofíček, dvacet, narovnat hřbet... Trochu se prospat přes den je příjemné a snad i zdravé. Jenže pokud se bez toho starší člověk neobejde, značí to spíše problém.

Hypersomnie neboli zvýšená spavost je stav, kdy se člověk i po alespoň sedmihodinovém spánku cítí ospalý. Odborníci na spánkový výzkum Stanfordovy univerzity teď ukázali na spojitost ospalosti a vážných nemocí. Vyslechli čtyři tisíce seniorů, a to dvakrát, s odstupem tří let. Hypersomnii v obou případech vykazoval každý čtvrtý. U těch se oproti ostatním 2,5krát častěji vyskytovaly srdeční choroby, 2,3krát cukrovka i vysoký tlak, dvakrát víc z nich onemocnělo rakovinou. Víc marodili i ti, u kterých se zvýšená spavost objevila teprve mezi prvním a druhým pohovorem.

„Výsledky naznačují, že hypersomnie u starších jedinců může být raným příznakem rozvíjející se choroby,“ konstatuje vedoucí studie, profesor Maurice Ohayon. „Senioři, jejich blízcí i praktičtí lékaři by měli pozorněji sledovat jejich spánkový režim.“ Jiná analýza před dvěma lety ukázala, že nekvalitní spánek v noci a ospalost přes den můžou být i prvními znaky Alzheimerovy choroby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.