Nedostupné bydlení! Jako za komunismu - Češi stavějí svépomocí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nedostupné bydlení! Jako za komunismu - Češi stavějí svépomocí

Ilustrační foto
Ilustrační foto (carabrookings.com)

Velká část staveb a rekonstrukcí v Česku probíhá svépomocí. Podle aktuálních průzkumů řemeslníci chybí, a ti, kteří jsou, neodvádějí vždy stoprocentní výkon. Lidé se tak spoléhají často sami na sebe.

Jednou z příčin nespokojenosti může být i nedostatek řemeslníků, který pozorují i střední odborné školy. Podle Miloslava Janečka, ředitele Střední odborné školy Jarov, chybí celá generace specializovaných pracovníků. Může za to nedostatek učňů v předchozích letech i odliv šikovných řemeslníků do zahraničí. „Ve stavebním odvětví chybějí především zedníci, svářeči, tesaři, instalatéři, soustružníci, truhláři i malíři a lakýrníci. Absolutně největší je v současné době nedostatek takzvaných střechařských profesí, tedy klempířů a pokrývačů,“ tvrdí Janeček.

Podle nedávného průzkumu společnosti Wirtuuu se ke stavbě svépomocí uchýlilo přes 34 % lidí. To je více než osmkrát více než těch, kteří celou stavbu nebo rekonstrukci svěřili firmě. „Velká část staveb či rekonstrukcí bez komplikací (32 %),“ komentuje Jiří Bonk ze společnosti Wirtuuu.

Nedodržují rozpočet a termíny

Nejčastěji lidé pak naráží na problémy s překročením cenového rozpočtu (28 %), nedostatkem řemeslníků (17 %) a nedodržováním termínů (17 %),“ upozorňuje Jiří Bonk. Že jsou české stavební firmy kvalitní, si myslí přibližně 6,89 % dotázaných, a daleko víc lidí je vidí jako předražené, a navíc nekvalitní (10,3 %).

Zajímavé statistiky najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.