Před 30 lety Oplištil (65) unesl, znásilnil a zabil půlroční Barborku: Pedofilní vrah chce na svobodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 30 lety Oplištil (65) unesl, znásilnil a zabil půlroční Barborku: Pedofilní vrah chce na svobodu!

Na této ubytovně Oplíštil znásilnil a zavraždil sedmiměsíční miminko
Na této ubytovně Oplíštil znásilnil a zavraždil sedmiměsíční miminko (Martin Pekárek)

Brutálně znásilnil a zavraždil Barborku (6 měsíců). Teď po 30 letech si chce Jaroslav Oplištil (65) užívat svobody. Žádá o propuštění z psychiatrické léčebny.

O žádosti sexuálního devianta a vraha má rozhodovat Okresní soud v Mladé Boleslavi. „Nyní čekáme na posudek znalců. Teprve poté bude možné nařídit jednání,“ řekl včera Aha! místopředseda soudu Martin Moc. Znalecký posudek z oblasti psychiatrie a psychologie by měl být hotov během ledna či února.

Propuštěný při amnestii

Jeden z nejhorších zločinů v české i slovenské historii spáchal Oplištil zhruba čtyři měsíce poté, co po novoroční velké amnestii prezidenta Václava Havla opustil v lednu 1990 věznici ve Stráži pod Ralskem. Na konci dubna jako sanitář v pražské Nemocnici Na Bulovce unesl Barborku z pokoje k sobě na ubytovnu. Tam ji znásilnil a hodil pod postel, kde ji mrtvou pár hodin poté našli kriminalisté. Oplištil, který sám pro sebe žádal trest smrti a pokusil se o sebevraždu, skončil za mřížemi na 25 let. Trest smrti byl den po jeho dopadení zrušen.

Dostává dovolenky

Po odpykání trestu ve věznici na Mírově je nyní vrah podle serveru idnes.cz v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy. Uvěřil v boha a je přesvědčen, že mu stačí ambulantní péče. Už není na uzavřeném oddělení pro sexuální devianty. Dostává dovolenky a má možnost vycházek mimo nemocnici.

Jak zločin spáchal?

30. dubna 1990 v šest ráno nastoupil Oplištil na 24hodinovou směnu. Večer se ale ve službě opil. Kolem půl desáté šel na dětské oddělení, kde zaslechl z pokoje broukání. Dítě pochoval, ale do postýlky už ho nevrátil. „Nevím, co mne to popadlo, najednou jsem ho vzal a odnesl na ubytovnu. Padla na mě asi nějaká lítost, že jsem sám,“ vysvětloval později. Že odnáší holčičku, si prý všiml až později. Barborka byla pokakaná, a tak jí rozstřihl dupačky a plenami ji očistil. Pak se svlékl do trenek a lehl si k ní. „Doslova ji roztrhal na kusy. V životě jsem nic tak strašného neviděl,“ vzpomíná pro Aha! jeden z tehdejších detektivů. Když začala těžce zraněná Barborka křičet, stiskl jí Oplištil krk. „Nevšiml jsem si, že by se dítě škubalo, ale najednou se nehýbalo. Nevím, co to se mnou bylo, že jsem mu nepomohl. Usnul jsem. K vyvrcholení u mě nedošlo,“ dodal.

Cena za život?

667,60 Kčs! Rodičům Barborky měl vrah podle původního rozsudku zaplatit náklady na pohřeb dcerky 667,60 Kčs. Rodina se pak 11 let soudila s nemocnicí. Za ztrátu dítěte nakonec získala odškodnění ve výši 550 tisíc korun.

Přečtěte si
-bello-
4. 1. 2020 • 14:19

Všichni asi zapomněli, že poradcem Havla v té době byla Dagmar Burešová , která byl v 1990 ministryní spra­vedln­osti­.Nevím, jestli se jí stala díky tomu, že 1) se rodina Bureše kamarádila s rodinou Havlových , nebo díky tomu, že 2) byla sledovaná STB, (tedy kolegyně v branži sledovaných jako byl Havel), anebo konečně 3) že byla právnicky až tak zručná . Faktem je, že se na tvorbě zákonů a Havlových amnestiích podílela ! Když zemřela, velebili ji všichni jako světici ( ostatně proč ne, když byla KDU-ČSL )
Četnými amnestiemi Havel vycházel vstříc svým " kolegům " vězňům , a protože to byl amatér lautr ve všem, "kolegové vězni" se rozprchli po republice a zakrátko byli všichni zase pod zámkem. Ono zjednodušit si amnestie na propouštění téměř všech, kteří byli zavřeni za předchozího režimu je facka demokracii, o které měl však Havel svou vlastní , hereckou , emoční představu. Za ty amnestie měli hlavu státu zavřít znovu,protože ohrozil občany Českého státu , ale on jednak požíval imunitu, jednak by si málokdo z poslanců a senátorů troufnul. Sáhnout na Havla ? No to určitě ! Kult Havla se zrodil !
Klaus se také vyznamenal, protože zrušit trestní stíhání u caus, kde soudy protahovaly řízení je dle mého divné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.