Madagaskarští hroznýši v plzeňské zoo: Tak se plazí půlmetrová mimina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Madagaskarští hroznýši v plzeňské zoo: Tak se plazí půlmetrová mimina!

V plzeňské zoo rozmnožili madagaskarského hroznýše Dumerilova.  Mladí hroznýši vedle své matky. I ta přišla na svět v plzeňské zoo.
V plzeňské zoo rozmnožili madagaskarského hroznýše Dumerilova. Mladí hroznýši vedle své matky. I ta přišla na svět v plzeňské zoo. (Foto Aha! – Romana Vébrová )

Ošetřovatele v plzeňské zoo v teráriu samice hroznýše Dumerilova čekalo překvapení. K dospělému hadovi přibylo 8 mláďat.

Hroznýši jsou hadi vejcoživorodí, což znamená, že matka má vejce s vyvíjejícím se potomstvem v těle. Háďata se v ní líhnou těsně před porodem. A nejsou to žádní drobečci, po narození už měří skoro půl metru. V plzeňské zahradě prosperují jedna radost. „Jsou dobře rozkrmení, dostávají malá osrstěná myšata,“ uvedl ošetřovatel plazů Ondřej Škach. Až ve čtyřech letech dospějí, budou měřit asi dva metry a pošmáknou si na potkanech či větších myších. 

Hadi z Afriky

V Plzni hroznýše Dumerilova chovají od roku 1997, poprvé je rozmnožili před 15 lety. „I oba rodiče těchto mláďat jsou z našeho odchovu,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Většina hroznýšů obývá americký kontinent, tomuhle se zalíbilo jen na africkém ostrově Madagaskar. „Tam, kde žijí, ale velmi rychle postupuje destrukce životního prostředí,“ řekl ošetřovatel Škach. V přírodě jich proto ubývá. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.