Vážné nemoci, smrt, útěky. Lidovci: Prokletá funkce předsedy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vážné nemoci, smrt, útěky. Lidovci: Prokletá funkce předsedy

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek (Profimedia; koláž reflex.cz)

Jako by to byl prokletý úděl… Už je to 20 let, co zákeřná leukémie spolu se zápalem plic zabily někdejšího šéfa lidovců Josefa Luxe (†43). Jenže neštěstí či vážné problémy postihly i další šéfy partaje. Ať už jde o nevyléčitelnou nemoc, »péči« rudých nebo tragédii v rodině.

Hustý knír, velké brýle a jazýček na vahách české politiky devadesátých let. To jsou jen některé poznávací znaky Josefa Luxe, který byl zřejmě nejvýraznější a nejúspěšnější předseda křesťanských demokratů (1990 až 1998). Byl ministrem zemědělství v obou vládách Václava Klause (78) i tím, kdo mu nakonec vypověděl v roce 1998 koaliční spolupráci. O muži, který z lidovců udělal podle svých slov „třetí nejsilnější stranu v zemi“, se dokonce uvažovalo, že by mohl být i premiérem. 

Hubl a hubl

Jenže slibně našlápnutou kariéru mu zničila nemoc, která se pomalu vplížila do jeho života. Tisková konference v září 1998 vyrazila dech mnohým lidem. Lux na ní oznámil, že má leukémii a vzdává se funkcí. Přišlo se na ni náhodou. Během svého působení v politice nabral 20 kilo, což se projevilo menšími obtížemi. „Začal mě bolet kyčel, a tak jsem cíleně oněch dvacet kilo zase zhubl. Jenomže jsem hubl dál, aniž bych chtěl, a napadlo mě, že něco není v pořádku,“ svěřil se později v rozhovoru pro časopis Květy. 

Daleko od domova

S osudem bojoval, vydal se do amerického Seatllu, kde podstoupil transplantaci kostní dřeně. Úspěšnou, jenže - jak by řekli lidovci - cesty boží jsou nevyzpytatelné. U politika se objevila závažná pooperační komplikace – pneumonie. S tou už oslabené Luxovo tělo nedokázalo bojovat a politik zemřel 21. listopadu 1999 daleko od domova, kde nechal svých šest dětí. 

Nečekaný skon manželky

Marek Výborný (43) Předseda: 2019 až dosud

Krutá rána osudu potkala současného šéfa lidovců letos v září. Na vrozenou srdeční vadu mu zemřela jeho milovaná žena Markéta (†45), se kterou měl tři děti. „Pokud žijete s milujícím člověkem vedle sebe, vychováváte spolu tři krásné děti, tak vám chybí. To je pro mě to nejtěžší. Vyprat prádlo, uvařit, udělat úkoly a přišít knoflíky, to jsou technické věci, to člověk zvládne. Ale to, že nám Markéta schází, tak to je to nejhorší a nejtěžší,“ svěřil se v rozhovoru Výborný. Kvůli složité rodinné situaci se také rozhodl odstoupit z čela strany. „Vzhledem k dětem a rodině to bylo jednoduché. Rodič je víc než politik. Na druhé straně ta zodpovědnost za KDU-ČSL nezmizela,“ dodal. Jeho nástupce by měl být zvolen příští rok.

Boj s nevyléčitelnou nemocí

Pavel Bělobrádek (42) Předseda: 2010 až 2019

Jeho strana se nacházela v krizi, nedostala se do Sněmovny a na comeback lidovců by se tehdy vsadil málokdo. V této situaci se zjevil dosud ne příliš známý veterinář Bělobrádek. Jeho zvolení předsedou bylo pro mnohé překvapením, ale vyplatilo se. Lidovcům se povedlo nevídané, po čtyřech letech se vrátili do Sněmovny a dokonce šli i do vlády. Jenže předsedu vyčerpávala nevyléčitelná roztroušená skleróza. Nemoc ale prý nebyla hlavním důvodem, proč po 9 letech pustil »žezlo« předsedy strany. Nyní se věnuje více svým třem dětem a ženě, i když kvůli únavě jim už občas nestačí. A nemoc se projevuje i jinak. „Mám chromé prsty. Já jsem amatérsky jako samouk hrál na kytaru, to už mi moc nejde,“ přiznal.

Otce zakladatele si podali soudruzi

Jan Šrámek (†85) Předseda: 1922 až 1938 a 1945 až 1948

Šrámek stál u zrodu dnešních lidovců před sto lety. Byl kněz, ministr i předseda londýnské exilové vlády během druhé světové války. Už z dob Rakouska – Uherska měl vyhrocený vztah s pozdějším prezidentem T. G. Masarykem. Nejtěžší chvíle si pro něj osud připravil ale až na konci života. Po únorovém komunistickém puči roku 1948 se neúspěšně snažil uprchnout ze země. Marně čekal na rakovnickém letišti na francouzské letadlo. To nedorazilo. Zato soudruzi si pro téměř osmdesátiletého kněze přišli. Zbytek života Šrámek strávil v internaci a vystřídal hned několik míst svého nedobrovolného pobytu. Mimo jiné i ve věznici ve Valdicích. Nakonec zemřel v nemocnici, kde byl veden pod falešným jménem Josef Císař.

Také oni měli potíže

Obviněný agent Josef Bartončík (76) Předseda v letech: 1989 až 1990

Prvnímu polistopadovému šéfovi lidovců srazilo vaz obvinění ze spolupráce se Státní bezpečností, které bylo zveřejněno těsně před volbami v červnu 1990. Poškodilo to i stranu. Později byl nařčen i posluhování komunistickému režimu a pronásledování »nepohodlných« lidovců. Nový předseda Josef Lux odmítl jeho rehabilitaci, protože podle něj bylo prokázáno, že byl agentem StB. Bartončík stranu opustil a založil nepříliš úspěšnou Křesťanskosociální unii.

»Tovarišč pop« Josef Plojhar (†79)

Předseda v letech: 1951 až 1968

Katolický kněz od roku 1945 kolaboroval s KSČ a po roce 1948 patřil k hlavním postavám lidovecké strany coby loajální součásti totalitního režimu. Byl ministrem zdravotnictví a pod jeho vedením vznikl zákon povolující interrupce. Jeho prokletím byl alkohol. Z jeho těžkého alkoholismu si dělala legraci veřejnost i někteří kolegové ministři. Prý dokázal přepít i ruské maršály, kteří jej oslovovali »Tovarišč pop« (Soudruh pop). Nakonec byl na jaře 1968 zbaven šéfovského postu. 

Neštěstí na silnici Cyril Svoboda (62)

Předseda 2001 až 2003 a 2009 až 2010

Jeho pověst coby lidovce pošramotilo, když se u soudu domáhal činžáku za 50 milionů, který mu v závěti odkázala bohatá restituentka. Soudil se totiž s charitativní organizací starající se o postižené děti, která měla novější závěť. Nakonec Svoboda, který už dřív od restituentky dostal milion korun, prohrál. Větší ranou ale pro něj bylo, když se před deseti lety jeho tehdy 25letý syn Radim těžce zranil poté, co opilý boural na skútru. Byl obviněn, ale otec se to snažil tajit, aby ho to nepoškodilo ve volbách. Sám měl přitom za sebou těžkou autonehodu z roku 2004, z níž vyvázl jen zázrakem.

Jiří Čunek (60)

Předseda v letech 2006 až 2009

Mohl by kandidovat na titul šéfa lidovců s největším počtem afér. Nekonečný byl spor s jeho bývalou sekretářkou, která ho obvinila ze sexuálního obtěžování. Těžce také vysvětloval uložení půl milionu korun v hotovosti v den, kdy si stejný obnos vybrala firma, s níž měl jako starosta Vsetína kšefty. Nejvíc mu ale asi uškodila pověst »romobijce«, kdy nepřizpůsobivé občany stěhoval za město do kontejnerů zvaných čunkoboxy. Vyšlo také najevo, ž e pobíral sociální dávky v době, kdy uložil do několika bank 3,5 milionu korun a používal při tom občanku, jejíž ztrátu ohlásil několik měsíců předtím.



Přečtěte si
donypan
22. 11. 2019 • 11:19

Těm pánům nic zlého nepřeji,ale jejich stranu by měli za kolaboraci s nacisty zakázat.Vždyt přes Vatikán se za zlato židů dostalo spoustu nacistů do bezpečí.Navíc je to spolek,který je pro společnost naprosto nepotřebný,nic nevytváří jenom bere.V podstatě příživnicí.

aveneta
22. 11. 2019 • 09:09

Jo....zdravotní problémy se nevyhyhnuí ani "celebritám"
Mají určitě nadstardatní ošetření, ale ani lékaři nedokáží zázraky. Což je asi jediný opravdu spravedlivý úděl v životě bez rozdílu postavení v životě...každého čeká smrt !!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.