Objasnění dobytí hradu Rokštejn: Nastřižené šipky přinesly vítězství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Objasnění dobytí hradu Rokštejn: Nastřižené šipky přinesly vítězství

Zřícenina hradu Rokštejn na Jihlavsku.
Zřícenina hradu Rokštejn na Jihlavsku. (Foto Luboš Pavlíček, wiki)

Vítězství zajistily záhadné střely! Archeologům se včera povedlo objasnit, jak nastřižené hroty šipek, použitých při dobývání hradu Rokštejn na Jihlavsku v 15. století, kosily obránce. Ti je navíc nemohli znovu použít.

Neobvyklých hrotů, které byly nasazovány na šipky do kuší, si archeologové všimli letos v létě. Našli je v zánikovém horizontu, tedy ve vrstvě, které uchovala důkazy poslední bitvy o hrad z roku 1497. Teprve konzervátorské práce odhalily, že nejde o náhodně zlomený kus kovu.  Dvakrát ve výhni Dobyvatelé měli fištrón. „Vzali střelu, kterou vykovali, znovu ji nahřáli a nastřihli a nechali tam spoj dva milimetry. Při dopadu na zbroj protivníka se zlomila a zvětšilo to ránu,“ vysvětluje archeoložka Jana Mazáčková z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity. 

Náboje založené na podobném principu se přitom začaly hojně využívat až ve 20. století do moderních střelných zbraní. Znovu nepoužitelné Útočící jihlavští katoličtí vojáci se pravděpodobně mstili za dobu tvrdé vlády husitského šlechtice Zikmunda z Valdštejna. Nastřižené šipky navíc nešly znovu použít a obráncům obléhaného hradu tak brzy došla munice, což předznamenalo definitivní zánik hradu.

Jak testovali?

Funkčnost a vlastnosti střel včera testovali archeologové v Panské Lhotě na Jihlavsku. Nechali si vyrobit věrohodné repliky šipek, s nimiž pak stříleli na různé cíle. Na experimentu se podílel také David Matejov, který vyrábí středověké kuše a střílí z nich, a Miloslav Lasky Križan, který se živí výrobou hrotů. Oba jsou k závěrům archeologů spíš skeptičtí a nastřižené střely pokládají za kovářský polotovar. „Na druhou stranu to zase nevypovídá o tom, proč se to dostalo do zánikového horizontu. Jistě byly použité, jinak by tam nebyly. Je to zajímavé, nikdy jsem se s ničím podobným nesetkal,“ řekl Križan.

Devastující střelivo

Nařezávání a jiné podobné úprávy munice jsou typické pro střelné zbraně od 20. století. Řezem či upilováním narušená špička náboje způsobí, že při nárazu do těla oběti se munice roztříští a způsobí mnohem fatálnější zranění. V současnosti tříštivé náboje používají především lovci a policisté kvůli rychlejšímu usmrcení.

Novorozeně v základech

Rokštejn, postavený na začátku 13. století, je archeologicky zkoumaný nepřetržitě od roku 1981, což z něj dělá nejlépe probádaný hrad střední Evropy. Výzkum byl zahájen kvůli záměru vybudovat v brtnickém údolí nádrž na pitnou vodu. Archeologové v místě objevili 40 zaniklých vesnic nebo novorozence zazděného v základech věže.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.