Hynou vzácné škeble | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hynou vzácné škeble

Vzácné škeble hynou po tisícovkách.
Vzácné škeble hynou po tisícovkách. (Foto pro Aha! – Libor Šejna)

Jen náhodou sešel k soutoku Otavy a Lomnice a nestačil se divit. Na břehu Libor Šejna našel množství umírajících škeblí. Některé za sebou nechaly v bahně rýhu, jak se snažily přiblížit k vodě.

Na přibližně 300 metrech jich během půlhodiny nasbíral přes dvě stovky. „Našel jsem půlku plastového barelu. Většina ještě žila. Naházel jsem je opodál do vody a jen pár plavalo na hladině. Pro ty už bylo pozdě,“ řekl Šejna. Šlo o škeble říční, mezi kterými byl i vzácný velevrub malířský a nadmutý. Podle ochránců přírody způsobilo obnažení břehů upouštění Orlické přehrady (Aha! informovalo), tím klesla hladina i na přítocích. K upouštění vody přistoupilo Povodí Vltavy kvůli modernizaci lodního výtahu, vody je nyní méně až o 10 metrů.

„Dozvěděli jsme se o tom deset minut po dvanácté. Vědět to měsíc dopředu, zorganizujeme koordinovaný sběr s dobrovolníky. S Povodím Vltavy spolupracujeme a najednou přijde tohle. Modernizuje se výtah hlavně pro velké jachty a čluny bohatých soukromníků. Je to velký zásah do přírody,“ neskrýval rozčarování ředitel Kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo. Připomněl, že škeble má v přírodě významnou úlohu – slouží jako důležitý čistič vody.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.