Orlická přehrada: Zmizelo 6,5 metru vody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Orlická přehrada: Zmizelo 6,5 metru vody!

Vodní nádrž Orlík
Vodní nádrž Orlík (Mlada fronta)

Obnažené břehy a zbytky zatopených osad nasuchu. Tak to nyní vypadá na vodní nádrži Orlík, kde klesla hladina vody o 6,5 metru. Povodí Vltavy upustilo vodu záměrně. Důvodem je modernizace lodního výtahu.

Přehrada místy připomíná vyschlý kaňon. Ustupující voda odhalila kromě nepořádku u břehů i jezy, části domů, zbytky elektrárny a mosty, které byly ukryté pod hladinou desítky let. Dokonce i zámek, jehož jméno nese, opět po půlstoletí ční na skále, ne přímo nad vodní hladinou. „Vodu jsme upouštěli téměř tři týdny. Oproti normálu pro toto období je hladina o 6,5 metru níže,“ řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán s tím, že nízký stav vydrží do března příštího roku. Modernizace a rekonstrukce lodního výtahu potrvá téměř tři roky a vyjde na 95 milionů korun. „Na jaře Orlík zase napustíme tak, aby hladina splňovala podmínky pro lodní plavbu a přes léto bylo možné přehradu využívat k rekreaci,“ dodal Roldán.

Největší vodní dílo v Česku
*Stavba největšího vodního díla v Česku začala v roce 1954, ukončena byla o sedm let později.
*Orlická nádrž je dlouhá 68 km. Celkový objem vody v ní je 716,5 milionu metrů krychlových.
*V nejhlubším místě dosahuje hloubky 74 metrů.
*Hráz přehrady je 81,5 metru vysoká a 450 metrů široká.
*Vodu do přehrady přivádí Vltava a Otava, odvádí Vltava.

Škeble volají SOS
S velkým úbytkem vody hynou na Orlíku škeble. Mráz a sucho je pro ně smrtící. Nejvíce jich je na obnažených, pozvolně se svažujících březích, na plážích a při přítocích. I když ochránci přírody burcují k záchraně alespoň části z nich, pro mnohé je už pozdě. Přitom stačí málo, naházet je dál do vody. „Něco jsme posbírali, větší část už nešla zachránit. Doporučuji každému, kdo pojede na Orlík, ať vezme pytel na odpadky. Je tam velké množství vlasců, skla a dalšího nepořádku,“ řekla ochranářka Kateřina Zevelová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.