Zemřel Josef Vinklář (†76) - Sbohem, doktore Cvachu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel Josef Vinklář (†76) - Sbohem, doktore Cvachu!

S Ladislavem Chudíkem alias primářem Sovou z legendární Nemocnice.
S Ladislavem Chudíkem alias primářem Sovou z legendární Nemocnice. (ČTK, Česká televize)

PRAHA – Legendární herec Josef Vinklář (†76) včera v odpoledních hodinách odešel do hereckého nebe! Velikánovi českého divadla, filmu i televizních seriálů zrádná rakovina plic ukončila dech života. Odešel velký herec, jeho kolegové a kamarádi z Národního divadla, ale i ze seriálů pláčou a vzkazují: „Josefe, ať se ti v nebi líbí!“

ako malý Vinklář začínal v Dismanově rozhlasovém dětském souboru, ale už po válce přešel do Divadla Voskovce a Wericha. Po letech strávených v oblastních divadlech nakonec zakotvil v Národním divadle, kde hrál od roku 1983. Přesto se do diváckých srdcí zapsal především díky bezpočtu filmových a především seriálových rolí, zejména pak kultovním seriálem Nemocnice na kraji města! Nyní měl Vinklář natáčet její třetí pokračování… „Uvědomil jsem si výhodu stáří. Už nemusím nikam pospíchat. Můžu si vybírat, co chci dělat, a co je zbytečné,“ tvrdil ještě nedávno. Bohužel, čas mu nyní vypršel.

Kromě »Nemocnice«, kde ztvárnil legendárního doktora Cvacha, však Vinklář své jméno do našich srdcí vytesal i postavami ze seriálů Hříšní lidé města pražského, Sanitka, Třicet případů majora Zemana, Život na zámku, nebo nejnověji v Návsi, Náměstíčku a v Příkopech. Z jeho filmových rolí připomeňme alespoň Pod jezevčí skalou, Princezna se zlatou hvězdou či Anděl s ďáblem v těle.

Vinklář prodělal před nádorovým onemocněním, které se mu nyní stalo osudným, srdeční kolaps i mozkovou příhodu. „Taková událost má jednu výhodu, rychle vás to vzpamatuje. Bez vlastní zásluhy vám to srovná hodnotovou stupnici vašeho života. Mně se všechno scvrklo na to, abych se uzdravil a aby byly v pořádku děti – na ty jsem myslel nejvíc. Současně s tím jsem si přál, abych si ještě někdy zahrál divadlo. Byl jsem bezmocný, odkázaný jen na pomoc lékařů a sester, člověk si poté začne vážit života,“ řekl tehdy.

Společně s Josefem Viklářem do nebe odešel i obrovský kus umění, lásky k divadlu a obyčejné radosti ze života. Josefe, ať se vám v nebi líbí!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.